Posjetite Tivat

Tivat, najmlađi grad u Boko-kotorskom zalivu, osnovan je u podnožju planine Vrmac, koja ga razdvaja od grada Kotora. U pisanim izvorima nađenim u Arhivi Kotora, u 14.vijeku se pominju sledeća imena grada: Teude, Theode i Theudo.

Tivan je grad velikih promjena i nevjerovatne sudbine. Nekada je bio ljetovalište vladara, plemića i pjesnika. Tivat je uživao mirnu istoriju sve do kraja 19.vijeka. Međutim, tada je austrijski admiral zakucao na vrata kapetana Marka Krstovića i proglasio osnivanje austro-ugarske vojne baze na obali Tivta. Tivat je posatao arsenal, vojna luka i brodogradolište. Cijeli jedan vijek u Tivtu su se obučavali zanatlije, bravari i brodograditelji.

Istorija se ponavlja, Tivat će zahvaljujući kanadskom bilijarderu Piteru Manku ponovo posati ljetovalište plemića i evropskih milijardera, pružajući velike mogućnosti za elini turizam. Naime, Piter Mank imao je drugačiju viziju grada Tivta. Umjesto sivih vojnih brodova on je vidio skupe bijele jahte, umjesto plavih uniformi – Chanel odjela. Najveće i najljepše jahte, koje plove pod zastvama zemalja cijelog svijeta, doći će i ostati u najluksuznijoj marini na Mediteranu - Porto Montenegro.

Gdje boraviti u Tivtu?

Mali tivatski aerodrom je udaljen svega 3 km južno od grada. Iako nema organizovanog javnog prevoza do grada, taksi može biti veoma povoljan.
Tivat ima nekoliko malih hotela, sa veoma povoljnim cijenama, uglavnom uz samu obalu. Turistička organizacija Tivta posjeduje veoma dobar katalog privatnog smještaja, kako u samom gradu, tako i u predgrađu.
Porto Montenegro takođe nudi smještaj u luksuznim vilama sa predivnim pogledom na more, kao i brojne cafe barove i restorane sa lokalnim i internacionalnim specijalitetima.

Šta raditi i vidjeti u Tivtu?

Tivat nema klasični centar. Kada dođete u grad, radije pitajte za Pine - gradsko šetalište. Ovdje možete prošetati uz more ili uživati u nekom od barova uz kafu i kolače.

Tivtu nedostaju pješčane i šljunkovite plaže. Uz obalu možete uglavno naći betonske ponte. Međutim, postoje i lijepe pješčane plaže u predgrađu ili na poluostrvu Luštica. Gradski park, uređen na zemljištu plemićkih porodica iz Kotora 1982.godine, predstavlja pravu botaničku baštu, prostor na kome se mogu naći drvo jele, kedra i bora, kao i brojne egzotične biljke koje su pomorci donijeli sa svojih putovanja po cijelom svijetu.

Ako želite da s mora doživite čari Tivta, kao i ostalih gradova u Boko-kotorskom zalivu, možete bukirati izlet Boka Kotorska brodom, koji organizuje Globtour Montenegro.

Slobodno vrijeme možete takođe upotpuniti posjetom sledećih znamenitosti, koje Vam preporučuje Globtour Montenegro:

Ljetnjikovac Buća, plemićka porodica iz Kotora, sagradjen prije više od pola milenijuma. Danas je to muzej i galerija, u čijoj bašti se nalazi ljetnja pozornica.
Selo Gornja Lastva- idilično selo sa kamenim kućama i crkvom koja je posvećena Rođenju Bogorodice. Svega 3 km sjeverno od Tivta, na planini Vrmac, sa koje se pruža predivan pogled na zaliv i poluostrvo Luštice.

Tri ostrva u Tivatskom zalivu:

*Ostrvo cvijeća, sa ostacima manastira Svetog Arhangela Mihaila iz 13.vijeka
*Ostrvo Sveti Marko, najveće ostrvo u Boko-kotorskom zalivu, 70ih godina veoma popularan resort francuske kompanije Club Med
*Gospa od Milosrđa, ostrvo na kome su monasi sagradili crkvu Bezgrešnog začeća, koja je nekada pripadala jezuitskom redu.

U ljetnjem periodu u Tivtu se održavaju brojni kulturni i zabavni programi na otvorenom, među nima i pozorišni festival „Purgatorije“. U brojnim restoranima možete uživati u ukusima mediteranske kuhinje. Možete birati između ribljih restorana koji služe uvijek svježu ribu i morske plodove, ili konoba i picerija.

Noćni život u Tivtu

Posjetioci u Tivtu mogu se uvjek lijepo provesti u mnogobrojnim barovima na otvorenom, uz razne muzičke stilove kao i muziku uživo. Zabava se nastavlja u noćnim klubovima i diskotekama do ranih jutarnjih časova.

25.10.2013, Izvor Globtour Montenegro