Posjetite Plav

Mali grad smjesten u sjeveroistocnom dijelu Crne Gore, na obroncima planine Prokletije i na obali Plavskog jezera. Grad se nalazi na 910 m nadmorske visine, na mjestu gdje se rijeka Lim uliva u jezero.


Plav je osnovan u Srednjem veku i prema legendi ime potice od starorimskog imperatora Plavija, dok druga legenda kaze da je dobio ime po stalnim poplavama u okolini Plavskog jezera. Prva naselja su spominjana vec u 13.veku. Grad je osnovan od strane Turaka u 16. veku, za vreme okupacije Otomanske imperije. Lokalno stanovnistvo se borilo protiv Turaka u vise navrata, ali su tek 1912. godine uspeli da oslobode zemlju. Duga vlast pod Turcima ostavila je tragova u arhitekturi, istoriji i kulturi ove zemlje. To je i razlog zbog kojeg se u Plavu nalaze cetiri dzamije(vise nego u ostalim gradovima Crne Gore).

Plav i njegova okolina poseduju jedinstvenu prirodnu lepotu, koja nudi razlicite aktivnosti za ljubitelje zimskih sportova, kao i za one koji vole da pesace, pecaju i plivaju u kristalnoj vodi Plavskog jezera. To je i razlog zbog kojeg je ovo mesto popularno u ekoloskom turizmu - oko Plavskog jezera nalaze se eko-naselja i eko-hoteli, gde se mogu naci svi potrebni uslovi za relaksaciju i odmor. Zimi je otvoreno nekoliko skijaskih centara na obroncima Prokletija.

Nacionalni park Prokletije je mesto od velikog znacaja. Dobilo je status nacionalnog parka 2009. godine i privlaci turiste iz citave Evrope svojim visokim obroncima (preko 2000 m) i velikim brojem lednickih jezera - ima ih 6 u parku. Unjemu senalazi nekoliko ekosistema i tri razlicite klimatske zone. Ovo je jedinstveni nacionalni rezervat sa veoma raznovrsnom florom i faunom.

Plavsko jezero je bez ikakve sumnje centar ekoturizma u regiji. To je drugo po velicini najvece jezero na teritoriji bivse Jugoslavije. Njegova cista voda je idealna za plivanje leti, a zimi se ono zaledi i postaje veliko klizaliste. Na njemu se odrzavaju takmicenja u  plovidbi brodom, veslanju i ronjenju i regate. Postoje svi uslovi za sportsko pecanje. Veruje se da voda iz jezera ima lekovita svojstva.

Pored prirodnih lepota Plav ima i mesta od istorijske vaznosti.

Jedna od najstarijih zgrada u Plavu je Redzepagica kula- sagradjena u 17.veku za vreme turske okupacije. Bilo je vise kula u ovom kompleksu, ali nisu opstale do danas.

Najstarija dzamija je Stara (Carsijska) dzamija. Sagradjena je 1471. godine i ima zanimljiv izgled - glavni deo je sagradjen od kamena, dok je ulaz od drveta. Zadrzala je moderan izgled samo u 18. veku. Sultanova dzamija je sagradjena u 20. veku i danas je cak centar muslimanske zajednice opstine Plav.

Nedaleko od grada nalazi se vazno hriscansko svetiliste - Crkva Svete Trojice. Sagradjena je u srednjem veku i bila je dugo centar Srpske pravoslavne crkve u regiji.

Plav i njegova okolina su pravo blago za ljubitelje prirode i istorijskih znamenitosti.

Odvojite vreme za posetu ovog carobnog mesta, koje ce ostaviti veliki uticaj na Vas.