Posjetite Mojkovac

Mali planinski grad Mojkovac je smesten na 820 m nadmorske visine u severoistocnom delu Crne Gore, u podnozju planina Belasica i Sinjavina.


Mojkovac se nalazi na pocetku kanjona reke Tare. Udaljen je 100 km od glavnog grada, Podgorice. Cesto se naziva malom Svajcarskom u Crnoj Gori, zbog neverovatne lepote Severa Crne Gore! Naselja na ovoj teritoriji se spominju od 13. veka. U to vreme grad Brskovo, koji je bio ovde smesten, je bio trgovacki i industrijski centar Crne Gore. On je bio jedini u severnoj regiji koji je mogao da se poredi u ekonomskom potencijalu sa velikim gradovima na Jadranskoj obali.

Prva kovnica otvorena je ovde zbog bezbrojnih nalazista srebra u okolnim planionama.

Prvi srpski novac je ovde kovan i grad je nazvan Mojkovac jer potice od reci kovati. Grad je bio centar drzavnog tresora do 20. godina. Pored kovanja, ova regija je poznata po rudnicima i drvnoj industriji. Mojkovac je postao deo Otomanske imperije u 14. veku a lokalno stanovnistvo je uspelo da se oslobodi 1912. godine. Nakon toga grad je ucestvovao u bici za pamcenje 1916. godine izmedju Crne Gore i Austro-Ugarske. Crnogorci su uspeli da odbrane Mojkovac. U gradu se nalazi obelisk u znak secanja na ovu bitku. 

Danas grad razvija svoje turisticke potencijale zahvaljujuci scojim prirodnim lepotama. Alpinisti iz celog sveta dolaze da osvoje vrhove Bjelasice i Sinjavine(zimi nude brojne prilike za skijanje i snoubording). Raftingna Tari je najpopularnija atrakcija na severu Crne Gore i Mojkovac je pocetna tacka raftinga.

Za sve vas, koji volite ekoloski turizam, Nacionalni park Biogradska gora je nesto sto ne smete propustiti.Nalazi se blizu grada. Veruje se daje to najstariji park u Crnoj Gori, njegova istorija datira iz 1878. godine i dobija status nacionalnog parka 1952. Park poseduje raznoliku floru i faunu.  Blizu 16 km 2 parka je prekriveno prasumom sto je i razlog zbog kog se ubraja u tri jedinstvena parka Evrope. mnoge ptice i zivotinje se nalaze u Crvenoj knjizi. Takodje se u  njemu nalazi i 6 lednickih jezera, od kojih je najvece Biogradsko jezero.

Na planini Sinjavina na visini od 1477 m iznad nivoa mora nalazi se najdublje jezero u Crnoj Gori - Zabojsko jezero (dubine do 19m). Jezero je idealno za pecanje i pesacenje oko njega.

Ukoliko cenite istoriju paznju vam moze privuci kovnica (13. vek) i istorijske iskopine Brskovo (6km udaljene od Mojkovca). Tu se nalaze i veoma vazna hriscanska svetilista - Manastir Moraca (13. vek), Manastir Svetog Djordja (16. vek) i crkva Arhangela Mihaila (kraj 19. veka).

Mozete takodje da posetite i godisnje takmicenje u skokovima i filmski festival, na kojem se prikazuju filmovi domace i strane kinematografije.