Posjetite Nikšić

Niksic je drugi po velicini grad u Crnoj Gori, vazan u industrijskoj sferi, nazvan i glavnim gradom piva Crne Gore, jer se u njemu nalazi istoimena pivara.

Grad se nalazi na obroncima planine Trebjasa, oko 50 km udaljen od glavnog grada - Podgorice. Niksic je mjesto spajanja mnogih puteva koji vode u srediste zemlje i povezuje je sa okolnim zemljama. On je i industrijski centar Crne Gore zahvaljujuci fabrikama gvozdja i celika kao i najveceg rudnika boksita i pivare, koja ga cini poznatim ne samo u Crnoj Gori vec i u zemljama iz okruzenja. 

Grad su osnovali Rimljani u IV veku i nazvan je Anagastum u to vrijeme. Nakon sto su Turci dosli postao je njihova tvrdjava i dobio je svoje sadasnje ime. Vazan period u razvoju grada je nastao nakon protjerivanja Turaka za vreme vladavine kralja Nikole I Petrovica Njegosa. Arhitektonski plan grada je razvijen i za tridesetak godina su izgradjeni mnogi kulturni i istorijski spomenici i zazivjela je trgovina. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata Niksic nije bio u potpunosti razrusen ali mu je svakako bila potrebna rekonstrukcija. Populacija grada je porasla 10 puta od kad je Niksic postao industrijski centar zemlje. Za vreme raspada Jugoslavije mnogo fabrika je ugaseno. Sada je vecina fabrika privatizovana i grad se oporavlja.

Postoji mnogo mjesta vrijednih za vidjenje. Centralni trg - Sloboda - odakle krece 6 glavnih puteva. Kraljevska palata kralja Nikole I Petrovica Njegosa koja sadrzi muzej. Crkva svetog Vasilija, koja je izgradjena u 19. vijeku u cast crnogorskih junaka, koji su dali svoje zivote za slobodu zemlje. Nalazi se takodje i stari turski bedem, Hadzi-Smajilova dzamija nekoliko parkova i mostova.

Niksic je vrijedan vidjenja da biste upoznali da zemlja ne zivi samo od mora i turizma.