Posjetite Tirana

Tirana je glavni grad Albanije, njegov ekonomski, industrijski, trgovinski i kulturni centar. Grad je takodje i administrativni centar oblasti Tirane.

Tiranu su osnovali Turci 1614. godine, nosila je ime Tehran i postala glavni grad 1920. godine.

Nalazi se u dolini planine Daiti. Prethodnih 400 godina grad je kombinovao tursku, italijansku i rusku arhitekturu i moze ponuditi turistima dosta istorijskih vrijednosti kao i zivopisan nocni zivot.

Od trenutka osnivanja grad se brzo razvijao zahvaljujuci pogodnoj poziciji izmedju trgovackih puteva. Grad je oduvijek bio centar borbe izmedju Albanaca i Turaka. Za vrijeme Drugog svetskog rata Tirana je bila pod okupacijom Italijana sve do 1944. godine kada ga je preuzela njemacka trupa. Nakon oslobodjenja Tirane 1946. godine se demokratska vlada seli ovdje i proglasava se narodna republika Albanija. U sledecim decenijama je izgradjeno puno industrijskih i kulturnih institucija uz pomoc i podrsku Sovjetskog saveza.

Sta videti u Tirani?

Trg je nazvan po nacionalnom heroju - Skenderbeg - i izgradjen je u stilu klasicizma. Gradska skupstina, parlament, vlada, banka Albanije su smjesteni na trgu kao glavna istorijska mjesta.

Ovdje mozete vidjeti spomenik Skenderbegu, koji je bio vodja albanskog revolta protiv tuskih osvajaca. Ethembegova dzamija se takodje nalazi na trgu, igra veliku ulogu u ponovnom ozivljavanju religijske slobode Albanije. Dzamija je sagradjena 1789-1823. god. Takodje mjesto koje treba posjetiti je i sat-kula, sagradjena 1822. godine. U pocetku nije bila visoka, ali su stanovnici Tirane odlucili da je podignu i sada visina iznosi 35 m, u kome se nalazi njemacki sat. 

Posjetite Nacionalno-istorijski muzej, gdje mozete videti drevnu dvoranu, dvoranu ikonografije, dvoranu albanskog anti-fasizma, albanske renesanse, albanske nezavisnosti i etnografsku dvoranu. Katedrala Svetog Pavla je vrijedna vidjenja - to je najveca katolicka katedrala u Albaniji, sagradjena 2001. godine u postmodernistickom stilu. Ne izgleda uopste kao tradicionalne katolicke crkve. Postoji mnogo parkova i botanickih basti u Tirani. Mozete ici zicarom do Daiti planine i uzivati u divnom pogledu sa 1612. m nadmorske visine.