Posjetite Meljine

Meljine je malo turističko mjesto u crcu Boko-kotorskog zaliva, smješteno u blizini Herceg Novog. Iako je malo mjesto, Meljine ima dugu istoriju, čak je i 100 godina starije od samog Herceg Novog. Ovo je mjesto u kome turisti mogu uživati u miru, prirodnim ljepotama i kristalno čistoj vodi Jadranskog mora.

Meljine je veoma živopisno mjesto sa bujnom mediteranskom vegetacijom, šljunkovititm plažama i važnim istorijskim vrijednostima.

Tvrđava u Meljinama, bolnica

Meljine je poznato po svojoj tvrđavi, sagrađena 1732. godine, koja je nekoliko vjekova služila kao vojna bolnica. Sagradili su je Mlečani najprije kao prvo odbrambeno utvrđenje. Za izgradnju tvrđave neimari su koristili klesani kamen, koji su monarsi koristili prilikom gradnje obližnjeg manastira Savina. Mjesto gradnje nije slučajno izabrano- vjekovima je ovo mjesto bilo poznato po svojoj povoljnoj mikroklimi, koje je pomagalo vojnicima da izliječe svoje rane. Masivni zidovi kriju zgradu bolnice koja je imala nekoliko ulaza. Mlečani su takođe izgradili dva pristaništa za brodove, današnju marinu.

1741. godine duga vodovodna cijev je povezala manastir Savina i bolnicu, snadbijevajući bolnicu svetom vodom. Bolnica u Meljinama postala je jedna od najpoznatijih na Balkanu.

Sada je renovirana i predstavja veliki medicinski centar sa odličnim uslovima i izvanrednim specijalistima.

Manastir Savina

Veličanstveni manastir sagrađen je u 11.vijeku ok klesanog kamena. Nalazi se u neposrednoj blzini Meljina. Manastirski kompleks Savina sastoji se od tri crkve, privatnog konaka i i groblja.

Manastir čuva brojne artefakte i relikvije, od kojih je najpoznatija čudotvorna ikona savinske Bogorodice. Vjeruje se da je ikona nekoliko puta sačuvala crkvu od razaranja. Legenda kaže da su se monarsi prilikom napada Mlečana u 18. vijeku molili pred ikonom, nakon čega je počela velika oluja, a grom je udario brodove neprijatelja i potpuno ih uništio.

U crkvi se krstio svjetski poznat filmski reditelj Emir Kusturica.

Šetalište „Pet danica“

Ukoliko volite duge šetnje, sigurno ćete uživati u šetnji duž 6 km dugog šetališta „Pet Danica“. Ono povezuje Herceg Novi sa svim obližnjim mjestima do Zelenike. Šetalište je dobilo naziv u znak sjećanja na 5 heroja, svi nazvani po lokalnom imenu Danica, koji su poginuli u II Svetskom ratu. Takođe ga zovu „staza zdravlja“, jer je okruženo kristalno plavim morem na jednoj strani i bogatom mediteranskom vegetacijom na drugoj strani. Tokom šetnje možete se osvježiti na nekoj od brojnih plaža, uživati u kafi ili probati nacionalne specijalitete u nekom od restorana.