Posjetite Sv. Stefan

Hotelski kompleks Sveti Stefan, smješten na istoimenom ostrvu, predstavlja jedinstveni simbol crnogorske obale. Nekadašnje ribarsko naselje sagrađeno je u 15. vijeku zahvaljujući starosjediocima- plemenu Paštrovići. Blago koje su zaplijenili sa turskih galija iskoristili su za izgradnju svojih domova. Ovoj utvrđenoj naseobini dali su ime po crkvi Svetog Stefana. Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i saobraćajni centar Paštrovića.

Mjesto je počelo da gubi značaj krajem 19. vijeka, kada se stanovništvo počelo iseljavati. Sredinom 20. vijeka donesena je odluka da se kuće na Svetom Stefanu preurede i prilagode potrebama turizma. Tako je nastao luksuzni grad-hotel Sveti Stefan. Fasada kuća, zidovi, krovovi, ulice zadržali su originalni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je nasavremeniji hotelski komfor.

Ostrvo je uzanim zemljouzom povezano sa kopnom. Zemljouz dijeli obalu Svetog Stefana na dvije pješčane plaže - privatnu hotelsku i javnu. Do 90-ih godina 20. vijeka Sveti Stefan je ugostio brojne slave ličnosti, kao što su Sofija Loren, Kirk Daglas, Klaudija Šifer, Silvester Stalone, članovi engleske kraljevske porodice i mnogi drugi.

Gdje boraviti na Svetom Stefanu?

Danas je Sveti Stefan dio luksuznog Aman Resorts hotelskog lanca. Ukoliko želite da provedete miran odmor na jedinstvenom ostrvu, morate izdvojiti priličnu sumu novca. Međutim, na kopnu isped ostrva pruža Vam se veliki izbor privatnog smještaja, odakle možete uživati u pogledu na čarobni Sveti Stefan.

Šta raditi na Svetom Stefanu?

Ukoliko ste smješteni na kopnu, možete se kupati na plaži lijevo od zemljouza, dok je ona na desnoj strani rezervisana za hotelske goste. Takođe možete prošetati stazom do susjedne Kraljeve plaže, na kojoj je smještena vila Miločer, nekadašnji ljetnjikovac dinastije Karađorđević. Šetnju možete nastaviti kroz borove šume do plaže Pržno.

Za one koji vole planinarenje, planine iznad Svetog Stefana su idealno područje, koje garantuje prelijep pogled na more, plaže i naselja duž Budvanske rivijere. Uvijek možete napraviti pauzu u manastirima Paštrovića, skrivenim u šumama, i odmoriti tijelo i dušu.

Globtour Montenegro Vam predlaže da posjetite sledeće manastire:

* Praskvica, sagrađen u 11.vijeku, ime je dobio po lokalnom nazivu za breskvu, jer voda sa obližnjeg izvora ima miris breskveManastir Praskvica
* Duljevo, sagdrađen u Srednjem vijeku, u kome monarhinje same proizvode čajeve, sapun od kozijeg mlijeka, kreme za lice od lavande, nevena...Manastir Duljevo
* Reževići, koji je preživio burnu istoriju. Monarsi kultiviraju maslinovo ulje, vino i med, koje možete kupiti u suvenirnici na ulazu u manastir.Manastir Reževići

Gradski prevoz je veoma dobro organizovan, tako da veoma lako možete stići do Budve ili Petrovca.

24.10.2013, Izvor Globtour Montenegro