Posjetite Bijelo Polje

Bijelo Polje se nalazi u sjeveroistoku Crne Gore u dolini rijeke Lim i Lesnice, blizu planine Bihor na nadmosrskoj visini od 550 m.


Grad je smesten na oko 130 km od podgorickog aerodroma i 185 km od Jadranske obale (Budve). Njegovo ime znaci belo polje i potice od polja belih rada koja pretvore u prolece pejzaz u belo platno. Jedinstveni pejzaz, lepe planine i ciste rekeobrazuju bazu brzo razvijajuce oblasti turizma.

Ovo plodno zemljiste je privlacilo ljude u anticka vremena. Prva naseja obrazuju se na ovoj teritoriji za vreme Kamenog doba (ovo je dokazano po areholoskim nalazistima - npr. kamena sekira iz starijeg kamenog doba). Nakon toga oblast je naseljena Ilirima, antickim Grcima za zatim i Rimljanima. (sto je dokazano postojanjem nadgrobnih spomenika iz 2-3 veka pre nove ere). Bijelo Polje je kao i ostali gradovi severnog dela Crne Gore bilo pod Otomanskom imperijom sve do oslobodjenja 1912. godine. Tada je grad postao deo Crne Gore i dobio svoje sadasnje ime - Bijelo Polje. U svim vremenima je grad bio veliki ekonomski i trgovacki centar Crne Gore, zbog toga sto kroz njega prolazi pruga Beograd-Bar.

Poslednjih godina se turizam brzo razvija. Ljubitelji zimskih sportova mogu da posete ski staze na planini Zavratnica-Majstorovina (930 m nadmorske visine i duzine 300 m). Fantasticni planinski pejzaz pruza velike prilike onima koji vole ekoloski turizam, pesacenje, setnje. Predgradja su popularna medju speleolozima - ovde se nalaze 3 prelepe pecine - Dzalovica (smatra se jednom od najvecih u Evropi), Novakovica i Osoja.

Ima i mnogo mineralnih i termalnih izvora u okolini grada - najpopularniji medju njima je Kiselak - veruje se da voda ima lekovita svojstva. Pored grada se nalazi i fabrika vode, koja proizvodi mineralnu vodu pod nazivom Bijela Rada, poznata sirom Crne Gore.

Sa istorijskog aspekta Bijelo Polje je najpoznatije po svojim crkvama i manastirima. Najpoznatija crkva u ovoj regiji je crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Miroslavljevo jevandjelje je pisano ovde krajem 12. veka - najstariji rukopis napisan na crkvenoslovenskom jeziku. Takodje mozete da posetite crkvu Svetog Nikole, gde se nalaze stare freske i biblioteka.

Nedaleko od grada, preko reke Bistrice, mozete videti najstariji most u regiji - najstarije tursko nasledje.

U okolini ima mnogo manastira, koji pricaju zivopisnu i tesku istoriju ove regije - Voljavac manastir, Majstorovina, Podrvh itd.

Svake godine u avgustu mozete posetiti internacionalni festival tamburaskog orkestra - sa muzicarima iz citave Evrope. Takodje se odrzava i dan pesnistva Ratkovic - kulturna proslava u dan secanja na poznatog pesnika Rista Ratkovica.

Bijelo polje poseduje sve sto privlaci veliki broj turista - predivnu prirodu, svez planinski vazduh, istorijske znamenitosti i interesantne kulturne dogadjaje.