Posjetite Dubrovnik

Dubrovnik je jedan od najznačajnijih gradova Hrvatske, takođe jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Dubrovnik je poznat kao „perla“ Jadrana. Ovaj predivan grad je od 19. vijeka popularan među tiristima, zahvaljujući prelijepoj arhitekturi, srednjevjekovnoj atmosferi i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima.


Dubrovnik ima bogatu i interesantnu istoriju. Bio je jedini grad-republika koji se mogao takmičiti sa moćnom Venecijom. Latinski naziv grada je Raguza, nazvan po ostrvu na kome su izbjeglice osnovale naselje. Preko puta ostrva sagradjeno je naselje koje se nazivalo Dubrava, a zatim preimenovano u Dubrovnik. Ova dva naselja su se ujedinila i oformila grad Dubrovnik. Dubrovnik je oduvjek bio centar umjetnosti, arhitekture, nauke, kulture, hrvatskog jezika. U gradu se dugo pričalo dalmatinskim jezikom, koji je sada izumro. Dubrovnik je rodno mjesto mnogih slavnih pjesnika, pisaca, dramaturga, naučnika i slikara.

Bernard Šo je jednom rekao: „Ako želite da vidite raj na zemlji – posjetite Dubrovnik“. To je zaista istina.

Gdje boraviti u Dubrovniku?

Satri grad je istroijsko srce Dubrovnika sa velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika, radnji, resatorana i barova. Uvijek možete izabrati da boravite u samom Starom gradu, koji je prilično skup, ili u neposrednoj blizini Starog grada.

Međutim u Starom gradu može biti veoma bučno tokom sezone, teško možete naći smještaj sa pogledom na more. U obližnjim naseljima ima dovoljno privatnog smještaja i hotela, svega 10 - 15 minuta udaljenosti od Starog grada. Morate imati na umu da se, ukoliko želite sobu sa pogledom na more, morate popeti uz ponekad i 300 stepenika.

Za one koji preferiraju mirniji odmor, sa bazenima i lijepim plažama, preporučujemo da borave u obližnjim naseljima Zaton, Lozica, Mlini, Mikosica, Plat i Cavtat. Javnim prevozom, taksijem ili iznajmljenim automobilom možete stići do Starog grada.

Šta raditi u Dubrovniku?

Dubrovnik je poznat po svojoj bogatoj arhitekturi, čarobnim istorijskim znamenitostima, predivnim plažama, hotelima, plavom moru i mediteranskoj klimi. Najprije morate posjetiti Stari grad. Uđite u grad kroz Pile kapiju, uživajte u šetnji duž glavne ulice- Stradun, koja će Vas odvesti do glavnog trga- Loza trg, sa gradskom vjećnicom, fontanom, Sat kulom i Orlando stubom. Posjeta Dubrovnika nije kompletna ukoliko ne prošetate zidinama Starog grada (oko 2 km duge), sa kojih se pruža prelijep pogled na grad, more i luku.

Globtour Montenegro Vam preporučuje da posjetite sledeće znamenitosti u Starom gradu:

  • Franjevački samostan i muzej, sagrađen u 13. vijeku u kom je kasnije otvorena jedna od najstarijih apoteka u Evropi
  • Rektorova palata, sagrađena u 15.vijeku, poznata po svojim ornamentima
  • Katedrala Uspenja Bogorodice, sagrađena u 12.vijeku, predpostavlja se da je poklon engleskog kralja Ričarda Lavlje Srce, koji je preživio brodolom na obližnjem ostrvu Lokrum
  • Tvrđava Sveti Ivan, gdje možete posjetiti Pomorski muzej i Akvarijum

Jug Jadrana je poznat po svojoj lijepoj, netaknutoj prirodi, sa šumama bora, čempresa, lovora, selima podignutim na strmim padinama i živopisnim zalivima. Obavezno posjetite obližnja ostrva- Korčula, Mljet, Hvar i naravno Lokrum, poznat po svojim pješčanim plažama, manastiru i botaničkoj bašti. Takođe možete posjetiti Arboretum, osnovan 1492.godine u mjestu Trsteno, svega 12 km od Dubrovnika. Uživajte u pogledu na grad i luku sa žičare koja vodi do obližnjeg brda Srđ, do 405 m nadmorske visine.

Noćni život u Dubrovniku

Dubrovnik kao popularna turistička destinacija je takođe poznat po noćnom životu. Kao i danju, Dubrovnik možete biti interesantan i noću. Brojni barovi i pabovi nude Vam raznu vrstu muzike i atmosfere. Barovi su uglavnom prijatni i mali, tako da konobari obično služe i vani, u blizini barova. Većina barova i pabova radi do 1 sat posle ponoći, nakon toga zabava se nastavlja u popularnim noćnim klubovima.

Dubrovnik, jedan od najljepših gradova u Evropi, dio UNESCO svjetske baštine, je mjesto koje morate posjetiti i koje će zauvjek ostati u Vašim srcima.

21.10.2013, Izvor Globtour Montenegro