Posjetite Beograd

Beograd je glavni i najveći grad Srbije. Smješten je na 110 m nadmorske visine, u srcu zemlje, na ušću Save u Dunav. Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope - osnovali su ga Kelti u trećem vijeku prije nove ere. Tokom svoje burne i bogate istorije uništen je više puta, što je razlog raznolike arhitekture Beograda pune kontrasta. Poslednji put je teško razoren za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.


Postojeće ime grada se prvi put spominje u IX vijeku. Beograd je preživio napade Rimljana, Gota, Franaka, Turaka, Bugara i Madjara. Za vrijeme Prvog svjetskog rata Beograd su osvojili Austrijanci, a za vrijeme Drugog svjetskog rata su ga okupirali Nacionalsocijalisti Nemačke. Nakon oslobodjenja od strane Sovjetske vojske i nacionalne oslobodilačke vojske Jugoslavije, Beograd je proglašen glavnim gradom Jugoslavije. Nakon raspada postaje glavni grad Srbije i Crne Gore. Danas Beograd nije samo ekonomski i privredni centar Srbije već i glavni grad kulture, obrazovanja i nauke. Postoji mnogo nacionalnih organizacija u oblasti nauke i umetnosti.

Najstariji dio Beograda je tvrđava Kalemegdan i Stari grad smešten u blizini. U ulicama Starog grada su smješteni muzeji i renovirane palate. Kalemegdan priča dugu istoriju Beograda: u njegovim zidinama se nalazi puno arhitektonskih spomenika ostaci rimskih naselja, Vizantijska palata, artiljerija. Sa tvrđave se pruža veličanstven pogled. Ovde možete posetiti Vojni muzej i prošetati ogromnim parkom unutar zidina tvrđave.

Hram Svetog Save - glavni hram srpske pravoslavne crkve je smješten u Beogradu. Njegova izgradnja je počela 1894. godine, ali je prekinuta do 1986. Danas je jedan od vizit karata Beograda.

Pored tvrđave i hrama glavna tačka interesovanja Beograda su čarobni dvorovi, nasleđene od prvih vladara Srbije (Kraljev dvor, Beli dvor, Stari dvor, Novi dvor).

Nacionalni muzej je vrijedan posjete, kao i Etnografski muzej, Muzej Nikole Tesle. Čuvena znamjenitost Beograda je Kuća cvijeća mauzolej Josipa Broza Tita. Bez sumnje morate prošetati Knez Mihajlovom ulicom - glavnom pešačkom zonom Beograda i Skadarlijom - koja je boemska četvrt, ovde možete probati srpska nacionalna jela i uživati u uličnoj muzici.

Pored kulturnog nasleđa Beograd vam nudi nezaboravan noćni zivot. Grad svetli hiljadama svetiljki i nudi sve vrste zabave za sve kategorije, onima koji vole mesta sa puno ljudi kao i onima koji vise vole malo privatnosti. Beograd je glavni grad noćnog provoda Evrope.