Posjetite Kotor

Kotor je jedan od najstarijih gradova i luka na Jadranu. Grad je ušuškan unutar svojih zidina kao beba u kolijevci. Osnovali su ga i sagrdaili Rimljani u IX vijeku. Kotor je dio UNESCO kulturne baštine, veličanstvena turistička destinacija u Boko-kotorskom zalivu u Crnoj Gori.


Zahvaljujući četiri vijeka dugoj Mletačkoj vladavini u Kotoru dominira tipična venecijanska arhitektura, koja ga čini jedinstvenim. Tokom XVI vijeka renesansna književnost doprinijela je daljem razvoju grada: najpoznatiji pisci bili su Bernardo Pima, Nicola Chierlo, Luca Bisanti, Alberto de Gliricis, Domenico and Vincenzo Burchia, Vincenzo Ceci, Antonio Zambella i Francesco Morandi.

U poslednje vrijeme Kotor je najposjećenija destinacija u Crnoj Gori sa konstantnim porastom posjetilaca. Kotor je živahan i dobro posjećen grad, te ukoliko radije želite mirniji odmor predlažemo da Kotor posjetite u maju ili oktobru. Kotor sa svojom arhitekturom, pomorskim školama i dalmatinskim šarmom je predivna destinacija koju morate posjetiti. Stari grad će Vas odvući u doba Srednjeg vijeka.

Gdje boraviti u Boko-kotorskom zalivu

Boko-kotorski zaliv je destinacija za romantični kao i za porodični odmor. Njegov položaj omogućava Vam da posjetite i druge interesantne destinacije u Crnoj Gori. Ukoliko želite više uzbuđenja, možete bukirati jednodnevne izlete ili iznajmiti automobil. Mjesta koja Vam preporučujemo su glavni grad Crne Gore, Podgrica, kanjon rijeke Tare i Budva.

Za boravak u Kotoru preporučujemo Vam obližnja ribarska sela kao što su Perast, Risan ili Prčanj, koja su dobro povezana sa Kotorom, ali ipak mogu pružiti miran i prijatan odmor.

Ova sela su nekada bila dom slavnih mornara Crne Gore, a danas lječilišta, obzirom da je vazduh u zalivu veoma bogat jodom i oduvijek je bio najbolja destinacija za porodični odmor.

Perast, Risan i Prčanj su prelijepa, mala mjesta sa očaravajućom arhitekturom i predivnom atmosferom. Risan kao da je odsječen od ostatka zaliva. Ovdje možete naći moderne plaže. Prčanj je ribarsko selo sa najvećom crkvom, i najbliži je Kotoru, a ipak garantuje mir i tišinu svim turistima i posjetiocima koji žele intimniji i miran odmor.

Šta raditi u Kotoru

Shopping: U Starom gradu Kotoru možete naći veliki broj radnji i butika. Butici nude modernu i brendiranu garderobu, uglavnom od italijanskih dizajnera. Ipak nemojte očekivati sezonski šoping, kako zbog visokih cijena, tako i zbog nedovoljnog izbora robe.

U Kotoru ćete naći male restorane u kojima se serviraju najbolja jela dalmatinske i balkanske kuhinje. Cijene su veoma povoljne, osim ako želite ribu. Prijatno!

Ispred glavnih vrata Starog grada, preko puta kotorske rive nalazi se šarmantna, mala zelena pijaca. Stari Kotorani pamte je kao mjesto gdje se oduvjek razmjenjivala roba. Danas zelena pijaca nudi bio i eko hranu po malo visočijim cijenama. Nemojte se iznenaditi!

Noćni život u Kotoru kao i u svim ostalim zemljama sastoji se od noćnih klubova, barova i diskoteka. Možete se zabaviti u Starom gradu, kao i izvan zidina Starog grada Kotora. Žurke u barovima traju do 1 sat posle ponoći, a zatim se nastavljaju u nekoliko poznatih diskoteka. Uživajte!

27.07.2013, Izvor Globtour Montenegro