O Crnoj Gori

Crna Gora je smještena na Balkanu, na obali Jadranskog mora. Graniči se sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom na sjeveru, Srbijom na sjevero-istoku, Kosovom na istoku i Albanijom na jugu. Na zapadu je okrenuta prema Jadranskom moru.

Niže oblasti duž crnogorske obale uživaju mediteransku klimu, sa suvim i toplim ljetima i prijatnim, kišnim zimama. U centralnom i sjevernom dijelu vlada kontinentalna klima gdje temperature variraju sa većim razlikama.

Smještena u ravnici-približno na nivou mora, Podgorica je poznata po najvisočijim julskim temperaturama u Crnoj Gori sa prosjekom 35-40°C (95-104 F).

Cetinje, smješteno u kraškom dijelu na 670m nadmorske visine, ima za 5°C (10 F) nižu temperaturu.

U januaru mjesecu temperature se kreću u rasponu od 8°C (46 F) u Baru, na jugu obale, do -3°C (27 F) u sjeverernom dijelu zemlje.

Količine kišnih padavina u planinskim djelovima Crne Gore medju najvećima su u Evropi. U planinama na sjeveru snijeg je prisutan i tokom proljeća.

Gradovi

* Podgorica – glavni i najveći grad u Crnoj Gori, doživljava veliki arhitektonski prcvati poslednjih nekoliko godina.
* Bečići – sa finom pješčanom plažom dom mnogobrojnim hotelima.
* Budva – najpopularnije ljetovalište sa dugim plažama i dinamičnim noćnim životom.
* Cetinje – ranija prijestonicaCrne Gore, sa mmonogobrojnim muzejima, manastirima i nekadašnjim ambasadama
* Herceg Novi – osnovan 1382.g. i smješten na ulazu bokokotorski zaliv
* Kotor – drevni utvrdjeni grad smješten na samom kraju Boke, dio je UNESCO-ove kulturne baštine
* Nikšić – drugi po veličini grad u zemlji; ekonomski važan centar
* Perast – malo, očaravajuće primorsko mjesto, dio UNESCO-ve kulturne i istorijske baštine
* Tivat – gradić u bokokotorskom zalivu, koji munjevito prerasta u veliki turistički, poslovni i transportni centar
* Žabljak – centar crnogorskog planinskog turizma

Ostale destinacije

* Nacionalni park Biogradska gora – jedna od poslednjih prašuma u Evropi
* Nacionalni park Durmitor – rafting kanjonom Tare, najdubljim kanjonom u Evropi, jedna je od najpopularnijih aktivnosti u Crnoj Gori
* Nacionalni park Lovćen – predivna planina sa prirodnim, kulturnim i istorijsim motivima
* Ostorg – čudotvorni manastir smješten stijeni brda Ostrog
* Nacionalni park Skadarsko jezero – najveće jezero na Balkanu i prirodno stanište izuzetno raznolike flore i faune
* Sveti Stefan – živopisni grad-hotel, nekadašnje ribarsko naselje na poluiostrvu u blizini Budve (trenutno zatvorenog tipa)

Ulazak u zemlju

Svi koji posjeduju putničku dokumentaciju koja sadrži važeću Šengen vizu, važeću vizu SAD-a ili dozvolu borvka u ovim zemljama mogu ući i boraviti na teritoriji Crne Gore (ili samo proći preo njene teritorije) do 7 dana i do datuma isteka vize ukoliko je period važenja vize kraći od sedam dana.     

Avion

Aerodrom Podgorica je glavni crnogorski aerodrom i udaljen je 12km (7.5 miles) južno od samog grada. To je istovremeno i baza crnogorske nacionalne avio-kompanije, Montenegro Airlines.

Od aerodroma do centra Podgorice može se stići minibusom, koji je obično stoji ispred terminala. Prevoz taxiem je skuplji, obično 15€. Od Trga republike u centru grada do aerodroma taxi košta 10€.

Aerodrom Tivat se nalazi u blizini Tivta, na crnogorskom primorju. Ima redovne linije za Beograd tokom cijele godine, ali i čarter letove prema najvažnijim evropskim destinacijama tokom ljeta. Tivatski aerodrom je na oko 20km udaljenosti od Budve i Herceg Novog i na oko 60km od Bara.

Hrvatski aerodrom u Dubrovniku jesvega pola sata vožnje udaljen od crnogorskegranice i primorskog grada Heceg Novi. Ima letove sa mnogim velikim avio kompanijama i može biti dobra opcija za turiste koji dolaze avionom.

Autom

Evropske trase E65, E80, E762, E763 i E851 prolaze kroz zemlju.

U Crnoj Gori nema saobraćajnica koje u potpunosti odgovaraju standardima, pošto je najveći broj puteva sa jednom saobraćajnom trakom. Skoro svi putevi u zemlji su planinski i krivudavi, pa dozvoljena brzina od preko 80 km/h nije dozvoljena. Prosječna brzina u naseljenim mjestima je 50km/h. saobraćajnice u sjevernom planinskom regionu zahtjevaju dodatni oprez u zimskom periodu.

Vožnja sa upaljenim svijetlima danju je obazena, a isto vazi i za vezanje sigurnosnih pojaseva.

Brodom

Postoji redovna linija feribotom od Bara do Baria i Ankone u Italiji. Saobraćaj se odvija gotovo svakodnevno tokom cijele godine sa pojačanom frekvencijom u ljetnjem periodu. Putovanje do Baria traje oko 8h, do Drača u Albaniji oko 2h, tako da je Crna Gora vodenim putem povezana sa Barijem preko Bara i Kotora.

Vožnja automobilom

U Crnoj Gori nema pravih auto-puteva, ali svi putevi imaju dvije kolovozne trake sa vrlo čestom dodatnom brzom trećom trakom. Zbog brdskog i planisnkog terena, najveći broj puteva je krivudav tako da se brzina od preko 80 km/h ne preporučuje i dozvoljena je samo na po nekim dionicama. Najveća dozvoljen abrzina je uglavnom 80 km/h na otvorenom putu, ukoliko nije drugacije označeno. U naseljima je ogranicenje 50 km/h. upotreba svjetala tokom dana kao i vezivanje sigurnosnih pojaseva je obavezna, dok je korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje zabranjeno. Znakovi u Crnoj Gori su identični medjunarodnima.

Specifičnost puteva

Saobracajnice iz Podgorice ka Baru i Niksicusu dobre i lake za vožnju.

Ceste od Podgorice preko Cetinja ka Budvi i Petrovcu su takodje u dobrom stanju, ali su sa dosta krivina i dozvoljena brzina rijetko prelazi 70 km/h

Put od Podgorice ka Kolasinu i potom Žabljaku ili dalje prema Srbiji smatra se opasnim u zimskom periodu, posebno u na dijelu kroz kanjon Morače. Preporučuje se vožnja autobusom prema sjeveru zemlje u hladnim i kišnim danima, pošto su vozači autobusa iskusni i poznaju puteve.

Stari put od Cetinja ka Kotoru je jako uzak i saobraćaj se odvija jednom trakom, ali pruža veličanstvene poglede na Kotor, ali zahtijeva posebnu obazrivost posebno prilikom mimoilaženja, obilaženja vozila i vožnju u krivinama.

Komunikacija

Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski. U suštini je jako sličan srpskom, hrvatskom i bosanskm. U pojedinim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom (Ulcinj, Plav, Gusinje) i području Malesije u Podgorici, rasprostranjena je upotreba albanskog jezika.

Sporazumijevanje je moguće i na slovenačkom i makedonskom jeziku. Mada su bukvalno identični, stanovništvo ipak razlikuje crnogorsku, srpsku, hrvatsku i bošnjačku nacionalnost, pri čemu Crnogorci čine većinu.

Premda su u uporebi i ćrilično i latinično pismo, ipak se latinica koristi dosta češće nego u susjednoj Srbiji i srpskom dijelu Bosne.

U Podgorici kao i na primorju, većina stanovništa se služi engleskim jezikom. Kod starijeg diejla populacije može se naići i na poznavanje poslovnog njemačkog jezika. Italijanskki je takodje pogodan, posebno u primorskom dijelu. Ruski se takodje može čuti, obzirom da suporodice slovenskih jezika.

Obala

Bokotorski zaliv je vjerovatno jedan od najljepših na svijetu. Na samom kraju zaliva smješten je Kotor – srednjevjekovni utvrdjeni grad burne istorije koij autentičnošću i ljepotom oduzima dah. Šetajući kroz lavirint uskih popločanih uličica, naići ćete na divne trgove, drevn ecrkve mnogoborjne barove i restorane sa prijatnom atmosferom. Nemojte propustiti posjetu katedrali Sv. Tripuna iz XII vijeka, crkvi Sv.Luke iz XII vijeka i novosagradjenoj crkvi Sv.Nikole. Grad je ušuškan izmedju plavog mora sa jedne  i strmih litica planine Lovćen sa druge strane. Put do najvisočije tačke je zahtjevan , ali nakon predjenih 1500 stepenica bićete u prilici da vitie dio starih utvrdjenja na vrhu  ali i da uživate u zapanjujućim pogledima na zaliv.

Budva je najpopularniej ljetovalište u zemlji i ože se pohvaliti prelijepim plažama kao i  čarobnim utvrdjenim starim gradom. Živopisni stari centar grada više je blago isturen na malom poluostrvu, a njegove uske, krividave uličice kriju mnoštvo istorijskih gradjevina, crkava i malih trgova. Madju najintersantnijim znamenitostima izdvajaju se crkva Sv.Ivana  iz VII vijeka, crkva Sv.Marija in Punta iz VIII vijeka kao i crkva Sv. Save iz XII vjeka.

Najutvrdjeniji dio gradskih zidina nosi naziv Citadela u čijoj neposrednoj blizini se nalazi raskošna crkva Sv. Trojice sagradjena 1804. godine.

Budvanska rivijera je duga oko 30km i poznata je kao “rivijera pješčanih plaža” a krasi je mnoštvo malih očaravajućih naselja i bogatstvo istorijskog nasledja. Uzani pojas hotela i rstorana odvaja obalu od impresivnih planinskih vijenaca Lovćena. Od Budve se laganom vožnjom lokalnim autobusom stiže do jedinstvenog turističkog naselja Sveti Stefan.

Mali ali veličanstveni grad Perast doživio je neke od svojih najboljih arhitektonskih dostignuća u XVII i XVIII vijeku, u vrijeme kada je pripadao Mletačkoj republici. Tipična venecijanska, barokna arhitektura gotovo nevjerovatno je očuvana u palatama Bujović, Zmajević, Badović i Šmekja koje su nekada bile u vlasništvu bogatih pomorskih kapetana.

Kao najstariji grad na Jadranu na samom jugu crnogorske obale, okružen mnogobrojnim prirodnim ljepotama nalazi se Ulcinj sa predivnim gradskim jezgrom.on istovremeno može biti i oldična baza iz koje možete obići obližnji Bar, Skadarsko jezero ili čak preći granicu i posjetiti susjednu Albaniju. Iako ne tako zadivljijući kao Kotor, Herceg Novi je takodje šarmantni grad na crnogorskoj obali sa predivnim starim gradom i mnogobrojnim crkvama, trgovima i tvrdjavama.

Kuhinja

Pored većih hotela u gradovima turističkim centrima koji nude mještaj na bazi punog i polu-pansiona, objekata  uz frekventne saobraćajnice kao sto su restorani, picerije, konobe, restorani brze hrane, kafe-barovi, tu je i veliki broj nacionalnih restorana koji nude specijalitete crnogorske nacionalne kuhinje.

Uz uobičajena jela evropske i mediteranske kuhinje, Crna Gora ima i raznovrsnu ponudu zdrave, organske hrane kao i lokalnih specijaliteta.

Kao hladno predjelo neizostavno se služi nadaleko čuveni njeguški pršut i njeguški sir, pljevaljski sir, pečurke, priganice i sušena ukljeva. jela specifična za sjevernu regiju su kuvana jagnjetina, jagnjetina kuvana u mljeku, cicvara, kuvani krompir sa sirom i kajmakom. Izbor tradicioalnih recepata iz centralnog dijela zemlje i primorja uključuje kaštradinu, sušenog ili svježe pripremljenog krapa iz Skadarskog jezera kao i veliki izbor svježe ribe i jela od plodova mora. Priganice se uglavnom služe sa medom, a suve smokve su tradicionalan dezert u ovim djelovima Crne Gore.

Vino

U Crnoj Gori su vinogradarstvo i proizvodnja kvalitetnih vina dio tradicije južnih i primorkih regija. najbolj ai napoznatij acrnogorska vina su bijela premium: 'Krstač', 'Cabernet', 'Chardonnay' i crna: Vranac', 'Pro Corde'. Njihov proizvadjač je poznata kompanija “Plantaže”, ali takodje treba pomenuti i visoko-kvalitetna domaća vina, malih proizvodjača, kao što su crmnička vina.

“Vranac” u pakovanju od 1l košta od 8eur do 15eur u barovima i restoranima i zaista ga vrijedi probati.

Rakija

Peimorje i centralna regija su više orjentisani na proizvodnju aromatičnih voćnih rakija (šljivovica, jabukovača...). Rakija od groždja “Crnogorska loza”, 'Prvijenac', 'Kruna' ili odmaća lozova rakija je nešto što se mora probati i dobar način da za “zagrijavanje” prije noćnog izlaska.

Pivo

'Nikšićko' pivo je najpoznatije pivo u Crnoj Gori i najčešće konzumirano alkoholno piće. Košta od 0,50eur do 2,50eur. proizvodi se kao točeno pivo, flaširano - 'Nik Gold' i svijetlo 'Nik Cool' varijante, dok “Nik tamno” važi za najomiljenije.