Šta raditi u Crnoj Gori

Uraditi ili ne uraditi? To se nikada ne dovodi u pitanje kada ste u Crnoj Gori. Pronađite nešto što će odgovarati Vašim ličnim potrebama i željama na putovanju.

Bilo da se radi o porodičnom, putovanju sa voljenom osobom ili sa prijateljima, Crna Gora Vam nudi bezbroj mogućnosti I jedinstvene doživljaje koji će Vaš odmor učiniti nezaboravnim. Uživajte na brojnim plažama Jadranskog mora, popnite se na vrhove planina Balkana, partite vinsku cestu, istražite drevne gradove… Potražite avanturističke parkove, vožnje brodom, hiking i biking, umjetnost i kulturu, wellness & spa, noćni život kako biste kreirali Vaše putovanje i odmor u Crnoj Gori.

Šta posjetiti

U smislu površine teritorije, Crna Gora je relativno mala zemlja, ali se može pohvaliti fascinantnim planinskim pejzažima, očaravajućom obalom, istorijskim nasledjem i zaista predivnim utvrdjenim gradovima. Medju mnogobrojnim crkvama i manastirima u zemlji, posebnu pažnju svakako zavredjuje pravoslavni manastir Ostrog. Nalazi se na 15 km udaljenosti od Nikšića, spektakularno uklesan visoko u litici brda Ostrog. Osnovan je u XVII vijeku i jedno je od najposjećenijih svetilišta na Balkanu sa kojeg se pružaju predivni pogledina ravnicu Bjelopavlići.

Prirodne ljepote

Iako je medju turistima najpoznatija predivna crnogorska obala, planinski predjeli u unutrašnjosti zemlje takodje nude veličanstvene pejzaže. Crna Gora dijeli sa susjednom Albanijom Skadarsko jezero - najvće slatkovodo jezero, koje ima status nacionalnog parka i pruža velike mogućnosti za organizovanje pješačkih tura, posmatranje ptica i otkrivanje netaknute prirode. medju monogobrojnim gostoljubivim ribarskim naaseljima, Virpazar se izdvaja kao najprikladniji za turiste. Jedinstven po svojoj pojavi, kanjon rijeke Tare sa svojim strmim obalama koje se uzdižu i do 1300m nad površinom vode, obavezan je dio posjete. To je drugi po veličini kanjon u svijetu koji je pod zaštitom UNESCO. Smješten je u nacionalnom parku Durmitor, koji je i sam dio svjetske baštine i obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnogobrojnim vrhovima koji su gotovo cijele godine prekriveni snjegom, brojnim kanjonima i čarobnim ledničkim jezerima, koji ovomplaninskom masivu daju posebnu draž. Medju njima je svakao najčuvenije Crno jezero koje se nalazi u neposrednoj blizinigradića Žabljak koji je jedan od turističkih centara zimskog turizma.

Kupovina

Zvanična valuta u zemlji je euro (EUR, €), pa se tako Crna Gora pridružila grupi od 23 evropske države koje euro koriste kao valutu. Medju njima su države koje su članice Evropske unije - Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburga, Malta, Holandija, Portugalija, Slovačka i Španija, ali i zemlje poput Andore, Kosova, Monaka, San Marina i Vatikana koje to nijesu. ukupna broj stanovnika u ovim zemljama je 327 miliona Jedan euro se dijeli na 100 centi. Dok sve članice EU (kao i Monako, San Marino i Vatikan) kuju sopstveni novac sa jedinstvenom prednjom stranom na kovanicama, naličje kovanica kao i papirnih novčanica je u svakoj zemlji drugačije dizajnirano. Mejdutim sve kovanice su validne u svim zemljama euro-zone. Na stotine bankomata je postavljeno u svim većim gradovima Crne Gore, a mogu se koristiti gotovo sve vrste VISA i Mastercard kreditnih i debitnih kartica.