Rezervišite ekskurziju / Izlet Vinska Cesta

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Vinska Cesta:
Početni dani Čet
Vodič Engleski, Njemački
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
78€ /Osoba
Vinska cesta i Globtour Montenegro vas vode  na putovanje kroz istoriju i tradiciju proizvodnje vina u Crnoj Gori.

Ovaj izlet Vam nudi mogućnost da uporedite moderan i tradicionalan način proizvodnje vina. Ova vinska cesta vas vodi kroz najinteresantnije i najznačajnije vinograde naše zemlje. Nakon vožnje duž obale, put vas vodi pored Skadarskog jezera u pravcu Podgorice, do najvećeg vinograda u Crnoj Gori.

Tradicija uzgoja vinove loze u Crnoj Gori datira još od 2. vijeka. Priobalno područje i oblast oko Skadarskog jezera su posebno pogodni za uzgoj ove kulture i proizvodnju vina. Vranac i Krstač su autohtone sorte na koje su Crnogorci posebno ponosni.

Kultura gajenja vinove loze datira još iz predromanskog perioda. Vinova loza se najprije gajila na obalama Skadarskog jezera, da bi se kasnije proširila na priobalni kao i na centralni dio Crne Gore. Brojni zapisi iz rimskog perioda svjedoče o sortama i načinu gajenja vinove loze.  Prve regulative u proizvodnji groždja i vina donesene su za vrijeme vladavine kralja Nikole, u drugoj polovini 19.vijeka. Jedan od zakona nalagao je da svaki mladoženja, ukoliko je bio iz vinogradarskog područja, mora dokazati da je zasadio 100 do 1.000 čokota vinove loze. U periodu izmedju dva svjetska rata postavljaju se temelji savremenom vinogradarstvu i vinarstvu u Crnoj Gori.

Danas Crna Gora ima ukupno 4.300 ha vinograda. Medjutim, najznačajniji projekat u ovoj oblasti jeste “Ćemovsko polje” u blizini Podgorice, kojim je Crna Gora dobila najveći vinograd sa moderanim vinskim podrumima.

Maršruta

Posjeta: “13. Jul – Plantaže”

Vodimo vas u posjetu najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Evropi, koji se prostire na površini od 2.310 ha, sa 11 miliona čokota vinove loze, kako domaćih tako i svjetski poznatih sorti.
Kompanija “13. Jul – Plantaže” je lider u proizvodnji groždja i vina, kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Zahvaljujući pogodnim klimatskim i geografskim uslovima ova kompanija uspješno gaji razne vrste vinove loze. Ali ono po čemu se najveći vinograd u Crnoj Gori ističe jeste sorta Vranac, čije vino je postalo nacionalni brend i najprepoznatljiviji proizvod kompanije “13. Jul – Plantaže”.
Nakon vožnje kroz vinograd i kratke pauze na vidikovcu, stižemo do vinskog podruma. Na područuju vinograda nalazi se nekoliko vinskih podruma. Mi ćemo posjetiti “Šipcanik”. Ovaj podrum nalazi se u srcu vinograda. Prije nego uđemo u podrum, imaćete jedinstvenu priliku da sa vidikovca uživate u pogledu na cijeli vinograd. Podrum “Šipčanik” je nastao sanacijom podzemnog hangara korišećenog za avione Jugoslovenske narodne armije. Šipčanik ima oblik tunela dužine 356 m. Na površini od 7.000 m² čuva se i njeguje vino. U samom podrumu predviđena je degustacija nekoliko vrsta vina.

Posjeta: Crmnica i vinarija “Kopitović”

Nakon posjete najvećeg vinograda u Crnoj Gori, vodimo vas u Crmnicu. Vinski podrumi malih privatnih vinarija predstavljaju najbolju priliku da se upoznate sa tradicionalnom proizvodnjom vina u Crnoj Gori- kulturom koja se ovdje vjekovima njeguje, zajedno sa ljepotama pejzaža, tradicionalnim načinom života, autentičnim seoskim ambijentom i tradicionalnom kulturom. Ovom prilikom ćete posjetiti jedan takav porodični vinski podrum familije Kopitović, probati vino i uživati u nacionalnim specijalitetima, tipičnim za Crnu Goru.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene vaze za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Hrana
 • Degustacija vina
 • Zakuska

Prevoz
 • Autobus

Vodič
 • Licencirani vodič

Rezervišite ekskurziju

 • Datum
 • Preuzeti
 • Odrasle osobe
 • Djeca
 • Izlet Vinska Cesta

  Izlet Vinska Cesta

  Vodič: Engleski, Njemački Trajanje: 1 Dan Putnici: 1 Odrasle osobe, 0 Djeca
  78 € Za Odrasla osoba, 68 € Za Dijete
  Cijena za 1 Osobe 78 € Dodati u korpu