Rezervišite ekskurziju / Izlet Njegosev Mauzolej

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Njegosev Mauzolej:
Početni dani Ned
Vodič Engleski, Njemački
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
90€ /Osoba
Globtur Montenegro, specijalizovani incoming turoperator u Crnoj Gori, vas vodi u posjetu mjesta gdje počiva veliki vladar i pjesnik Petar II Petrović Njegoš, Mauzolej na Lovćenu.

Na ovom izletu možete saznati nešto više o slavnoj crnogorskoj dinastiji Petrović Njegoš. Predstavićemo vam život i djelo velikog vladara i pjesnika, Petra II Petrovića Njegoša. Pođite sa nama u posjetu njegovom počivalištu, mauzoleju na Lovćenu.
Svega 30 km od obale reljef Crne Gore se drastično mijenja u surov i skoro neprohodan kraški predio planisnskog masiva Lovćen. Ovaj predio je granica izmedju crnogorske obale i kontinentalnog dijela, izložen uticajima mediteranske i kontinentalne klime. Grad Cetinje, smješten u kraškom polju, okružen liticama i zaleđenim vrhovima Lovćena, vjekovima je bio bojno polje, a ujedno i sklonište Crnogoraca, sjedište najvažnije crnogorske dinastije, Petrović Njegoš, na koju su Crnogorci veoma ponosni. Petar II Petrović Njegoš, peti član dinastije, zasigurno zaslužuje posebno mjesto u istoriji i kulturi Crne Gore. Sam Njegoš je izabrao posebno mjesto za svoj počinak, kako bi i dalje posmatrao svoju zemlju i narod.

Maršruta

Posjeta: Cetinje

Polazimo iz vašeg hotela i vozimo se ka Lovćenu. Nakon kratke vožnje pravimo foto pauzu iznad Budvanske rivijere. Za oko 45 minuta stižemo na Cetinje, staru prijestonicu Crne Gore. Više od 200 godina članovi dinastije Petrović su se borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine. Kao dar od Boga za duge patnje i borbe za religiju, kulturu i slobodu, Crna Gora je na Berlinskom kongresu 1878. godine proglašena nezavisnom državom. Od tada se Cetinje veoma brzo razvija. Ovaj mali grad i dalje čuva dokaze svetovne i duhovne vlasti Dinastije Petrović.
Prošetaćemo do centra grada. Svaka kuća na glavnom trgu otkriće vam jedan dio istorije Crne Gore.

Posjeta: Biljarda

Ovoga puta smo izabrali Biljardu, bivšu rezidenciju Petra II Petrovića Njegoša – knjaza i vladike, velikog pjesnika i filozofa. Ime je dobila po bilijarskom stolu koji je Petar II kupio u Beču. U ovoj kući Petar II je svoje misli prenosio na papir  i napisao remek djelo „ Gorski vijenac“. Ovdje možete osjetiti vrijeme, okolnosti i uslove u kojima Petar II stvarao izvanredna književna djela 19. vijeka.
U staklenom paviljonu pored Biljarde 1917. godine konstruisan je veliki reljef cijele Crne Gore. Reljef će vam dočarati brdovite predjele ove male zemlje. Shvatićete zašto ni jedna strana sila nije uspjela da je zaista pokori.
Nakon posjete Biljarde predviđeno je slobodno vrijeme, koje možete iskoristiti za laganu šetnju kroz grad ili kafe pauzu u nekom od barova u centru grada. Predlažemo vam posjetu Cetinjskog manastira i male crkve na Ćipuru, u kojima se nalaze grobnice pojedinih članova dinastije Petrović.

Posjeta: Njegošev mauzolej

Nekih 20 km od Cetinja, na drugom po visini vrhu Lovćena ponosno stoji mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Narod je ispoštovao želju svog vladara i sagradio kapelu za njegovog života. Kasnije je kapelu zamijenio mauzolej, djelo poznatog hrvatskog vajara Ivana Meštrovića.
Do podnožja mauzoleja vodi nas uzani asfaltni put. Zatim ćemo preći 461 stepanik na Jezerskom vrhu do 1.660 m nadmorske visine. Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Boko-Kotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na sjeveru Crne Gore, kao i dio Albanije. U mauzoleju možete vidjeti dvije kamene karijatide: majke i ćerke, kao i figuru Njegoša, a u kripti mauzoleja Njegošev grob.
Posjetom mauzoleja zaokružićemo priču o velikom vladaru i pjesniku. Spojićemo prirodne ljepote, kulturu i istoriju Crne Gore i dobiti vjernu sliku jednog naroda na brdovitom Balkanu.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene vaze za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Hrana
  • Piće
  • Zakuska

Prevoz
  • Autobus

Ulaznice
  • Biljarda
  • Njegošev mauzolej

Vodič
  • Licencirani vodič

Rezervišite ekskurziju

  • Datum
  • Preuzeti
  • Odrasle osobe
  • Djeca