Umjetnost i Kultura u Crnoj Gori

Smještena izmedju impresivno lijepe obale i gorostasnih planina, Crna Gora predstavlja jednu od najbolje sačuvanih, više od dva milenijuma staru tajnu. Ogromnu snagu zemlje, koju je čuveni lord Bayron opisao kao "najdivniji susret mora i kopna na planeti", predstavlja njeno kulturno nasledje.

Mnogobrojne muzeje, predivnu arhitekturu, srednjevjekovne palate, citadele i utvrdjenja možete pronaci u ovoj, samo po površini, maloj zemlji, sa nevjerovanim kulturnim raznolikostima. Kultura Crne Gore je vjerna refleksija njenog naroda, raznolikosti i multikulturalnosti; osobenog načina života njenog stanovništva, kulinarskih specijaliteta koji su zaštitni znak Crne Gore.

U starim primorskim gradovima, okruženim zidinama, možete osjetiti duh Ilira, Grka i Rimljana čiji tragovi predstavljaju važan materijalni dokaz drevnih vremena. Svaki grad na obali pisao je sopstvenu istoriju: Herceg Novi, grad karnevala i umjetnika; Kotor i Perast, osnovani u period prije nove ere i dio su UNESCO baštine; Budva, ispresijecana mnoštvom uličica i pjaceta sa mnogobrojnim istorijskim spomenicima, ostacima freski i zapisa iz XII vijeka, ali i očaravajućim pješčanim plažama i bogatim noćnim životom s druge strane, svakog ljeta se pretvara u veliku otvorenu pozornicu – Grad Teatar; Ulcinj, grad različitih kultura – istočnog Zapada i zapadnog Istoka.

Srednjevjekovna utvrdjenja i zidine i danas čuvaju nemjerljivo bogatstvo: romaneskne katedrale, barokne crkve, vizantijsko fresco-slikarstvo, rezbarije, vezenu čipku, prva djela crnogorske književnosti koja datiraju iz perioda od prije više od 1000 godina, pri čemu je prije 500 godina štampana prva knjiga u Crnoj Gori. Ne manje značajni su i radovi istaknutih crnogorskih slikara postimpresionizma i ekspresionizma, koji čine postavku najpoznatijih galerija i muzeja širom svijeta.

Nekada zasnovana na životu plemena i bratstava, crnogorska tradicionalna kultura je vremenom razvila institucije culture kao što su umjetničke galerije, biblioteke, pozorišta, bioskopi. S ciljem da Vam olakšamo istraživanje umjetnosti i culture Crne Gore, pripremili smo za Vas pristup svim mjestima u Crnoj Gori sa kulturno-istorijskim sadržajima.