Rezervišite ekskurziju / Izlet Manastir Ostrog

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Manastir Ostrog:
Početni dani Sri
Vodič Engleski, Njemački, Ruski
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
40€ /Osoba
Izlet manastir Ostrog u organizaciji agencije Globtour Montenegro, vašega turoperatora u Crnoj Gori, pruža Vam čudotvorno iskustvo posjetom jednoj od najvećih svjetskih atrakcija.

Izlet počinje od vašeg hotela, vožnjom autobusom preko Cetinja i Podgorice, prema Nikšiću. Od magistralnog puta Podgorica- Nikšic odvajamo se krivudavim, planinskim putem ka Ostrogu, odakle se pruža pogled na plodnu Bjelopavlićku ravnicu i rijeku Zetu. Zaustavljamo se na parkingu Donjeg manastira, odakle pješačimo do Gornjeg manastira. Pri dolasku u manastir najprije posjećujemo mošti Svetog Vasilija u crkvi Vavedenja Bogorodice, a zatim i ostatak manastira gdje ćete imati prilike da vidite i čujete nevjerovatne priče o ostroškim čudima. Nakon posjete Gornjeg, spuštamo se ka Donjem manastiru.

Maršruta

Manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svetilište svih vjernika svijeta koji dolaze ovdje da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeci lijek za dušu i tijelo. Poslije Hristovog groba i Svete Gore, manastir Ostrog je treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu.

Posjeta manastiru Ostrog

Manastir je 1665.godine osnovao hercegovački mitropolit Vasilije, koji je zbog napada Turaka napustio svoje prethodno sjedište, manastir Tvrdoš u Hercegovini. U manastiru Ostrog se i upokojio 1671.godine. Sedam godina nakon smrti proglašen je za sveca i čudotvorca. Iz stijene pored koje je izdahnuo izrasla je vinova loza, iako u stijeni nema ni malo zemlje. Zbog toga se  vjeruje da su plodovi ove loze lijek za neplodnost. To je samo jedno od mnogobrojnih čuda Svetog Vasilija.
Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira. Gornji manastir uklesan je na visini od 900 m u skoro vertikalnu planinu Ostrog, po kojoj je dobio ime. Jednim dijelom uvučen je u udubljenja planine. Sastoji se iz dvije crkve: Vavedenje Bogordice i Sveti krst. U pećinskoj crkvi Vavedenja Bogorodice počivaju mošti Svetog Vasilija. Manastir krase freske naših slavnih slikara iz 17.vijeka, jednim dijelom oslikane na stijenama planine Ostrog.
Donji manastir sagradjen je u 19.vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18.vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja. Od Gornjeg do Donjeg manastira vodi asfaltni put dug 5 km, a pjesačka staza kroz šumu je mnogo kraća i može se preći za oko 25 minuta. Da biste osjetili veličinu ovog mjesta, pođite pješke ovom stazom kao najskromniji hodočasnik.
Manastir Ostrog nije samo sakralni već i kulturno - istorijski spomenik. On svjedoči o vremenu prošlom i sadašnjem, svjedoči o jednom vjerovanju, o kulturi i tradiciji naroda koji vjekovima živi na ovom prostoru.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene vaze za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Prevoz
  • Autobus

Ulaznice
  • Manastir Ostrog

Rezervišite ekskurziju

  • Datum
  • Preuzeti
  • Odrasle osobe
  • Djeca