Tradicionalna kuhinja

Primorske i kontinentalne kuće najčešće su bile od kamena, a nasred kuhinje se nalazilo ognjište iznad koga su visile verige.

Neke kuće su imale još jedno, malo uzdignutije ognjište na kome se pekao hleb. Iznad ognjišta se takođe sušilo meso.
U planinskim predjelima građene su kolibe, brvnare i savardaci, takođe sa ognjištima.
Porodice su u staro doba jele za niskom trpezom, sjedeći na tronošcima ili u najboljem slučaju, na stolovama sa izrezbarenim polukružnim naslonima.

Pile u jagnjetini

Tradicionalna kuhinja pamti i jedan veoma bizaran način za pečenje piletine: pile se posoli i stavi u janjgnje ili jare koje treba da se peče na ražnju.
Kad se jagnje ispeče, piletina je ne samo odlično pečenjna, već i izvanredno ukusna. Ponekad se prije jela prelije medom.

Meso kuvano u buragu

Pzme se burag (želudac) od svinje ili neke druge životinje i dobro se opere iznutra. U njega se stavi meso i doda voda. Dobro se zaveže i prekrije pepelom ili žarom ili objesi iznad ognjišta i kuva na toploti

Tradicionalno sušenje ribe na suncu

Prije sušenja krupnija riba se očisti i otvori kao knjiga. Fiksira se daščicama kako bi što više površine bilo izloženo suncu. Svako jutro se umače u morsku vodu, a kada se sušenje dovrši, nadimi se iznad ognjišta i spremi u papirnatu vrećicu. Jede se u zimskim mjesecima kuvana sa bijelim zeljem.

Šumski sokovi

Ako se sastruže unutrašnja strana mlade bukve (mezgra ili bukov kajmak), breze, cera ili graba nailazi se na prirodni sok koji odlično gasi žeđ. U bezvodnim krajevima za vrijeme ratova ljudi su često koristili ova skrivena šumska blaga.