Rezervišite ekskurziju / Izlet Manastirska tura

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Manastirska tura:
Početni dani Sri
Vodič Engleski, Njemački
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
Dostupno na zahtjev
Kao prepoznat lider u organizovanju religioznih putovanja, turistička agencija Globtour Montenegro kreira za Vas program obilaska najvažnijih svetilišta u Crnoj Gori.

Iako je veoma mala država, Crna Gora je velika riznica koja čuva vrijedne relikvije tri dominatne evropske religije, a naročito pravoslavne. Zahvaljujući svojoj poziciji između Istoka i Zapada, Crna Gora je kroz svoju burnu istoriju naslijedila uticaje Ilira, Helena, Grka, Rimljana, Katolika, Pravoslavaca, kao i Islama. Danas većina stanovoništva su pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti. Stoga želimo da vas upoznamo sa tri najveća svetilišta u Crnoj Gori. Saznajte kako su najsvetije hrišćanske relikvije (desna ruka Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogordice Filermose) posle dugog istorijskog puta od Jerusalima, preko Carigrada, krastaških vitezova i ruske carevine, Kopenhagena, Berlina i Beograda našle svoje utočište već više od 60 godina baš ovdje u malom Cetinju; poklonite se pred čudotvornim moštima Svetog Vasilija Ostroškog; pronađite duševni mir u očaravajućem ambijentu manastira Morača, koji vjekovima čuva freske talentovanih slikara iz  post vizantijskog perioda.

Maršruta

Posjeta: Manastir Svetog Petra Cetinjskog

Izlet započinjemo u staroj kraljevskoj prijestonici, gradu Cetinju, koji je osnovan u 15.vijeku. Cetinje je duhovni i kulturni centar Crne Gore. Ovdje posjećujemo Cetinjski manastir, sagrađen 1484.godine. Ovaj manastir je dugi niz godina bio sjedište crnogorskih vladara, a danas je sjedište crnogorske mitroplije. Cetinjski manastir čuva relikvije Svetog Petra Cetinjskog, jednog od pet vladika iz dinastije Petrović, kao i dvije jedinstvene hrišćanske relikvije- desna ruka Jovana Krstitelja, ruka koja je krstila Isusa Hrista, i čestica Časnog krsta na kom je Isus bio razapet. Manastirska riznica čuva izuzetno bogatu zbirku eksponata iz različitih perioda, od kojih je dobar dio izradjen od plemenitih metala i dragog kamenja.

Posjeta: Narodni muzej Crne Gore

Nakon manastira, posjetićete Narodni muzej i galeriju, nekadašnji Vladin dom. Pored mnogobrojnih vrijednih umjetničkih djela, ovdje je svoje mjesto pronašla i jedna od najznačajnijih hriščanskih čudotvornih relikvija, nekadašnja zaštitnica ostrva Rodos i Suverenog Malteškog Reda, ikona Bogorodice Filermosa. Prešavši dug put od Jerusalima, preko Carigrada, Krastaških vitezova i ruske carevine, Kopehnagena, Berlina i Beograda, pronašla je svoje utočište u Plavoj kapeli Narodnog muzeja Crne Gore.

Posjeta: Manastir Ostrog

Nakon posjete Cetinja, putujemo ka Nikšicu i manastiru Ostrog. Duboko uklesan u planinu Ostrog, na nadmorskoj visini od 840 m, manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svih vjernika svijeta koji dolaze ovdje da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeći lijek za dušu i tijelo. Od donjeg manastira vodi hodočasnički put ka gornjem manastiru, gje počivaju mošti Svetca, tvoritelja mastira, čudotvorca i isjelitelja. Da biste osjetili veličinu ovog mjesta, kao najskromniji hodočasnik pođite pješke ovim putem. Kada stignete do manastira, stari kaluđer će vam propovijedati o čudima koja se događaju na ovom svetom mjestu.
Nakon posjete manastira Ostrog, vozimo se ka Podgorici, galvnom gradu i administrativnom, kulturnom i univerzitetskom centru Crne Gore. Tokom panoramske vožnje kroz Podgoricu imaćete priliku da vidite spomenik Svetog Petra Cetinjskog, zgrade minisatrstava i Parlamenta, narodno pozorište, spomenik Kralja Nikole i ruskog pisca Puškina.
Ručak u jednoj od najstarijih tradicionalnih kuća u Podgorici, sa domaćim specijalitetima- domaći pršut, sir, masline, pečena jagnjetina, salata, tradicionalna lozova rakija.

Posjeta: Manastir Morača

Izlet se nastavlja kroz očaravajući kanjon rijeke Morače prema istoimenom manastiru. Manastir Morača izgrađen je u 13.vijeku na desnoj obali rijeke Morače. Manastirski kompleks se sastoji od saborne crkve Uspenja Bogorodice, male crkve Cvetog Nikole i konaka. Pored arhitekture, posebnu pažnju zavrijeđuje živopis manastira, freske čuvenih slikara iz post vizantijskog perioda. Unutar zidinama ograđenog manastira Morača možete osjetiti  skroman život monarha u harmoniji s prirodom.
Povratak u hotel u kasnim popodnevnim časovima.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene vaze za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Hrana
 • Ručak

Prevoz
 • Autobus

Ulaznice
 • Manastir Morača
 • Manastir Ostrog
 • Manastir Svetog Petra Cetinjskog
 • Narodni muzej Crne Gore

Vodič
 • Licencirani vodič

Rezervišite ekskurziju

 • Datum
 • Preuzeti
 • Odrasle osobe
 • Djeca
 • Izlet Manastirska tura

  Izlet Manastirska tura

  Vodič: Engleski, Njemački Trajanje: 1 Dan Putnici: 1 Odrasle osobe, 0 Djeca
  Dostupno na zahtjev