Rezervišite ekskurziju / Izlet Kanjon Nevidio

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Kanjon Nevidio:
Početni dani Ned
Vodič Engleski, Njemački
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
150€ /Osoba
Budite i Vi dio Globtour Montenegro tima koji će, uz iskusne vodiče, osvojiti kanjon Nevidio, poslednji osvojeni kanjon u Evropi.

Kanjon Nevideo se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore, tamo gdje su se hiljadama godina ranije prilikom velikih geoloških poremećaja sukobili obronci planina Durmitora i Vojnika. Usječen kroz ljutu stijenu, leži kanjon Komarnice, poslednji osvojeni kanjon u Evropi. Ime podsjeća na misterioznu nepristupačnost kanjona koji je dugo ostao sakriven od ljudskog oka. Crnogorski planinari su tek 1965. godine, sa velikom mukom osvojili ovaj kanjon, a do tada „Nije-viđen“ odakle i potiče njegovo ime. Dugačak je 4,5 km, a na nekim mjestima širok 2 do 3 m. Na nekim mjestima se njegove litice sužavaju i do pola metra, a visina im doseže gotovo 400 m.

Maršruta

Vožnja autobusom kroz atraktivni prirodni ambijent Pive do mjesta početka kanjoninga. Put nas vodi pored Pivskog jezera, preko hidrocentrale Mratinje visoke 240 m.
Priprema za kanjoning: instrukcije od strane vodiča, presvlačenje i uzimanje opreme neophodne za bezbjedan kanjoning. Pojedine djelove kanjona moguće je proći samo uz pomoć alpinističke opreme.
Okolina ulaza u kanjon Nevidio je jedna od najljepših u durmitorskom kraju. Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, kao i periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice, koja se uliva u Komarnicu.

Prvi dodir sa kanjonom Nevidio zasjenjuje neobičnom i neopisivom ljepotom na koju čovjek nije navikao. Niska temperatura vode, klizave i oštre stijene, uski i tamni prolazi, lavirinti i vodopadi samo su neki od prepreka koje se tu nalaze. Adrenalin raste dok prolazite kroz stijene, skačete u brzake. Zamislite sebe u srcu spektakularnog kanjona, plivate kroz tjesnace, dok je pogled na nebo sveden na tanku liniju. Jedna dionica se zove “kapija kamikaze”, duga je 80 m i duboka oko 500 m, na nekim mjestima je široka samo 20 cm. Kada se jednom uđe nema više povratka.

Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra. Pojedini djelovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme.
Danas je kanjon Nevidio jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene važe za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Hrana
  • Ručak

Prevoz
  • Autobus

Vodič
  • Instruktor

Rezervišite ekskurziju

  • Datum
  • Preuzeti
  • Odrasle osobe
  • Djeca