Posjetite Bar

Bar je popularno turističko mjesto na jugu crnogorske obale. On je centar opštine Bar i glavna luka u Crnoj Gori, koja ima redovnu trgovačku vezu izmedju Crne Gore i Italije.

Grad čine dva dijela: Stari Bar i Novi Bar. Stari grad je pravi arheološki muzej pod otvorenim nebom, okružen voćnjacima i maslinjacima. Novi Bar je moderan grad sa modernim građevinama, širokim ulicama, radnjama, pješčanim plažama i pristaništem.

Prvo naselje je sagradjeno početkom bronzanog doba i zvalo se Antibarium, zbog svoje pozicije naspram grada Barija u Italiji. Sloveni, koji su kasnije naselili ovo područje, dali su gradu ime Bar, koje je do danas ostalo.

Grad Bar je dugo vremena bio okupiran od strane Osmanskog Carstva, samim tim Bar je mjesto gdje se prepliću tri glavne religije: pravoslavna, katolička i Islam, čiji pripadnici vjekovima žive zajedno u miru.

Bar je jedan od najsunačaniji gradova u Crnoj Gori. Sa svojim pješčanim plažama, koje su okružene šumama bora, Bar je popularan među turistima kao i ostali gradovi na jadranskoj obali.

Gdje boraviti u Baru?

Bar se nalazi u blizini svih ostalih primorskih gradova, kao i nedaleko od aerodroma od Tivat i Podgorica.

Bar ne nudi veliki izbor hotelskog smještaja kao ostali turistički centri u Crnoj Gori. Većina hotela su kategorije 3- 4 zvjezdice, ali to ne znači da nećete uživati u odmoru u ovom gradu. Mnogo je veći izbor privatnog smještaja, stoga uvijek možete boraviti u susjednim naseljima, kao što su Čanj ili Sutomore, koji su mirna mjesta sa povoljnim cijenama smještaja, 10 – 15 minuta vožnje od Bara.

Javni prevoz je organizovan tokom cijele godine, tako da nećete imati problema da dođete do bilo kog mjesta.

Šta raditi u Baru?

Bar nije samo jedan od najvažnijih ekomomskih centara u Crnoj Gori, takođe je poznat po svojim istorijskim mjestima, interesantim znamenitostima, bogatoj vegetaciji, pješčanim i šljunkovitim plažama.

Glavno istorijsko jezgro u Baru je Stari grad. Nalazi se na 4 km udaljenosti od obale, na nadmorskoj visini od 110 m. Osnovan je u 11. Vijeku. Ovo je bilo „srce“ Bara, odakle je počeo da se širi prema moru. Iako je grad sada napušten, u njemu možete vidjeti ostatke više od 240 građevina. Takođe možete vidjeti akvadukt, koji su sagradili Turci. Proteže se od Starog Bara prema novom dijelu grada.

Glavna istorijska znamenitost u novom Baru je dvorac kralja Nikole, sagrađen u 19.vijeku. To je bio poklon kralja Nikole njegovoj kćerki i zetu. Sastoji se iz velikog i malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte. Sada se u dvorcu nalazi zavičajni muzej sa arheološkim, istorijskim i etnografskim artefaktima.

Bar je takođe poznat po svjim mnogobrojnim maslinjacima. Ovdje možete vidjeti Staru maslinu na Mirovici, za koju se smatra da je preko 200 godina stara, jedna od najstarijih maslina u Evropi. Stara maslina jošuvijek daje plodove. Bar je jedan od glavnih crnogorskih centara za proizvodnju maslinovog ulja. Samim tim većina festivala u gradu je vezana za temu „maslina“.

Interesantna avantura je ronjenje u barskom zalivu. Ronjenje vam pruža mogućnost da vidite brodove, koji su ovdje doživjeli brodolom i ostali u moru - kao na primjer brod kralja Nikole, austrijski torpedo brod i njemački kruzer „Forverc“.

Druga razonoda u Baru je shopping. Zahvljujući vezi sa Italijom, Bar ima veliki izbor radnji, koje Vam mogu ponuditi dobre cijene za poznate italijanske brendove, uglavnom van sezone.

Bar je mjesto gdje možete naći sve što Vam je neophodno za miran, nezaboravan, ali ne i dosadan odmor.

21.10.2013, Izvor Globtour Montenegro