Posjetite Ostrog

Ostrog je jedinstveni manastir, sagrađen udruženim trudom čovjeka i prirode. Usiječen u skoro vertiklanoj litici planine Ostroška Greda na 900 m nadmorske visine, odakle možete uživati u spektakularnom pogledu na Bjelopavlićku ravnicu.

Pećine u planini su od davnina bile dom pustinjaka, u kojima su se molili. Ovo mjesto je postalo poznato u 17.vijeku, kada je hercegovački mitroplit Vasilije osnovao i sagradio manastir. Umro je 1671. godine u manastiru i nakon toga proglašen za sveca, zbog svoje vjere, bezgrešnog života, dobrote i pomoći ljudima. Proglašen je za Svetog Vasilija Ostroškog. Njegovo tijelo brižljivo se čuva u pećinskoj crkvi, koja je posvećena Vavedenju Bogorodice.

Manastir Ostrog nije samo svetilište pravoslavnih, već svetilište svih vjernika svijeta koji dolaze ovdje da se poklone moštima Svetog Vasilija, tražeci lijek za dušu i tijelo. Poslije Hristovog groba i Svete Gore, manastir Ostrog je treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu.

Gdje boraviti u manastiru Ostrog?

Do manastira se može lako doći od Podgorice i Nikšića. Najlakši način da posjetite manastri Ostrog jeste jednodnevni izlet koji Vam nudi Globtour Montenegro. Takođe možete iznajmiti automobil ili taksijem poći do manastira. U tom slučaju možete boraviti na moru, a Ostrog uključiti u mjesta koja obavezno morate posjetiti tokom Vašeg odmora u Crnoj Gori. Međutim, ukoliko zaista želite da osjetite svetost ovog nevjerovatnog mjesta, pruža Vam se nekoliko mogućnosti za smještaj.

Možete prenoćiti u manastirskim konacima. Nalaze se u podnožju gornje planine, u blizini Donjeg Manastira.

Druga, sigurno komfornija opcija bila bi smještaj u selu Bogetići, u mjestu zvanom Koliba (udaljeno 5 km od manastira Ostrog). Možete prenoćiti u drvenim bunglaovima. Nalaze se na samom početku hodočasničkog puta, koji vodi do velike pravoslavne svetinje.

Šta možete vidjeti u manastiru Ostrog?

Zahvaljujući svojoj spektakularnoj arhitekturi i položaju, manastir Ostrog je pravi simbol vjere i čistote duše. Manastir je mjeto gdje se događaju čuda, gdje se dostiže mir, gdje bolesni ozdrave, a oni koji su se izgubili na svom životnom putu pronađu svoj djelić uma. Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira.

Gornji manastir, nalaze se dvije crkve: Vavedenje Bogorodice, gdje počivaju mošti Svetoga Vasilija, i Sveti Krst. Crkve su dekorisali poznati slikari u 17. vijeku, djelimično su slikane na stijenama planine Ostrog.

Donji Manastir sagrađen je u 19. vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18. vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja.

Od Gornjeg do Donjeg manastira vodi asfaltni put dug 5 km, a pjesačka staza kroz šumu je mnogo kraća i može se preći za oko 25 minuta. Da biste osjetili veličinu ovog mjesta, pođite pješke ovom stazom kao najskromniji hodočasnik.

Manastir Ostrog nije samo sakralni već i kulturno - istorijski spomenik. On svjedoči o vremenu prošlom i sadašnjem, svjedoči o jednom vjerovanju, o kulturi i tradiciji naroda koji vjekovima živi na ovom prostoru.

Mnoge legende se vezuju za ovo Sveto mjesto

Vjeruje se da je nakon svoje smrti 29. aprila 1671. godine Sveti Vasilije počeo da se pojavljuje u snovima biskupa Ostroškog, govoreći mu da otvori njegov kovčeg. Monarsi su uradili kako im je rečeno i pronašli neoštećeno tijelo Svetog Vasilija. Od tada su mošti Svetog Vasilija postale velika svetinja. Iz stijene pored koje je izdahnuo izrasla je vinova loza, iako u stijeni nema ni malo zemlje. Zbog toga se vjeruje da su plodovi ove loze lijek za neplodnost.

Ostrog je više puta tokom svoje istorije nekim čudom sačuvan. Početkom 18. vijeka Turci su pokušali da spale manastir, ali je brat crnogorskog knjaza uspio da spasi mošti Svetoga Vasilija, jer se vjerovalo da ga je svetac učinio nevidljivim kako bi ispunio tu misiju.

Tokom Drugog Svjetskog rata 1942. godine Fašisti su bacili bombu na manastir, bomba se raspala na dva dijela, ali nije eksplodirala. Jošuvijek se čuva u manastiru kao dokaz svetosti Vasilija Ostroškog.

Ostrog je mjesto gdje ljudi postaju ljubazniji i tolerantniji prema drugima, ispunjaju svoju dušu snažnim osjećanjima, mjesto gdje pronalaze mir i sklad.

24.10.2013, Izvor Globtour Montenegro