Posjetite Petrovac

Petrovac je veoma mali grad, okružen maslinjacima i šumama bora. Nalazi se u živopisnoj uvali, svega 17 km od Budve. Iako Petrovac nije toliko velik kao ostale turističke destinacije u Crnoj Gori, ipak je veoma popularan ukoliko preferirate miran odmor.

Petrovac je grad sa bogatom i interesantnom istorijom. Prvi stanovnici bili su Rimljani još u 3.vijeku prije nove ere, o čemu svedoče Rimski mozaici po kojima je grad poznat.
Ranije se nazivao Castel Lastva u periodu između 16.- i 18.vijeka, a u 20.vijeku je dobio ime Petrovac.
Sada je veoma atraktivan turistima iz cijelog svijeta, zahvlajujući svježem vazduhu u maslinjacima i šumama bora, čistoj plavoj vodi, raznovrsnim šljunkovitim plažama koje pružaju mogućnost za nezaboravan porodični odmor.

Gdje boraviti u Petrovcu?

Sam grad nudi 5 hotela kao i veliku raznovrsnost privatnog smještaja. Uvijek možete birati između grada- gdje god da boravite, za 10 minuta ste na obali, ili možete provesti odmor u obližnjim naseljima- Lučiće i Buljarica, koji su takođe poznati kao mirna mjesta, sa čistim plažama i svježim vazduhom.

Petrovac je svega 17 km udaljen od Budve i 21 km od Bara, javnim prevozom ili taksijem možete veoma lako stići do svih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Šta raditi u Petrovcu?

Iako je mali grad, Petrovac nudi izvanrednu raznolikost aktivnosti i mjesta koja treba posjetiti. Prije svega morate posjetiti tri predivne plaže. Gradska plaža, koja se nalazi ispred samog grada, poznata je po pijesku crvene boje. Uvala Lučice udaljena je svega 800 m od centra grada i poznata je po nebo plavoj boji mora, okružena borovima koji vise sa oštrih litica. Ovo je zaista jedna od najljepših plaža u Crnoj Gori. Od plaže Lučice možete prošetati do obližnje plaže Buljarica, koja je jedna od najdužih plaža na obali, duga 4 km.� Buljarica je okružena močvarom, koja je stanište brojnih migratornih ptica.

Kada Vam dosadi relaksacija na plaži, možete posjetiti istorijske znamenitosti, koje Vam mi, Globtour Montenegro, predlažemo:

  • Pristanište i tvrđava Castello, koja je u prošlosti služila kao sklonište za vino i maslinovo ulje, sada je istorijski spomenik sa prelijepom terasom koja Vam pruža predivan pogled na zalazak sunca
  • Obelisk sagrađen u znak sjećanja na mještane koji su poginuli u borbama tokom II Svjetskog rata
  • Mala ostrva Sveta Nedelja i Katič, za koja se vjeruje da štite mornare. Legenda kaže da je mala crkva koja je sagrađena na ostrvu Sveta Nedelja naime poklon mornara koji su preživjeli brodolom. Veoma je popularno popeti se do crkve i zvoniti njenim zvonima- to će Vam sigurno donijeti sreću.
  • Manastir Reževići- možete prošetati živopisnim putićem od grada do manastira. Putić je okružen borovima i drugim četinarima, pećinama, kao i vidikovcima koji Vam pružaju predivan poglen na more i ostrva. Manastir je sagrađen u 14.vijeku i poznat je po svojim mozaicima.

Petrovac je idealan grad za porodični odmor. Veoma je popularan među porodicama sa djecom. Veoma je prijatan i miran grad i sigurno će ostati u srcu onih koji ga posjete.

16.10.2013, Izvor Globtour Montenegro