Posjetite Berane

Grad je smjesten u sjeveroistocnom dijelu Crne Gore, udaljen samo 50 km od glavng grada Podgorice. Berane je jedan od najmladjih gradova Crne Gore, osnovan u 17. vijeku.


Smesten je na obali reke Lim. Od davnina ova plodna zemlja privlaci Srbe i Crnogorce, koji grade ovde  pravoslavne crkve, od kojih vecina nije opstala do danas. U to vreme se ova teritorija nazivala Budimlja i bila je naseljena pretezno ljudima iz Raske oblasti. Prvi srpski episkop sveti Sava je osnovao prvu episkopiju 1219. godine i nakon toga mnogi manastiri koji su ovde izgradjeni postaju rezidencije episkopa i metropolita. Budimlju su okupirali Turci u 15. veku. Postala je deo Otomanske imperije i osnovali su grad Berane.

Lokalno stanovnistvo se borilo protiv Turaka nekoliko puta, ali su tek 1912. godine uspeli da oslobode svoju zemlju. Duga turska dominacija je ostavila otisaka u arhitekturi grada, sto je i razlog zbog kojeg moderni deo Berana ima orijentalne crte. Nakon oslobodjenja grad menja svoje ime u Ivangradi nakon raspada Jugoslavije vraca svoje prvobitno ime Berane.

Moderno Berane moze da ponudi sirok izbor sportskih aktivnosti zbog bogate prirode i okoline.

Zimi mogu da posete oni, koji vole skijanje i snoubording, cuveni ski centar Lokve na planini Smilevica, udaljenoj 15 km od grada. Leti ljubitelji ekoloskog turizma mogu da posete najpoznatiji nacionalni park Crne Gore - Biogradsku goru. Park ima bogatu floru i faunu.

U njemu se nalazi preko 86 vrsta drveca, od kojih su neka starija od 400 godina, 2000 vrsta biljaka, od kojih mnoga poseduju lekovita svojstva. Blizu 16 km 2 parka je pokriveno prasumom, sto je i razlog da se ovaj park nalazi medju tri jednstvena sumska rezervata Evrope.

Mnogo ptica i zivotinja koje se mogu ovde sresti se nalaze u Crvenoj knjizi. Ovde se nalazi i 6 lednickih jezera od kojih je najvece Biogradsko jezero.

Berane ima mnoga vazna istorijska mesta i privlaci one koji vole istoriju i arhitekturu. Vise ogradu mozete saznati u Polimski muzeju. U njemu se nalazi preko 9000 eksponata, medju kojima ima arheoloskih, numizmatickih, heraldickih, naucnih i umetnickih kolekcija. Najinteresantnija postavka su predmeti, odeca i oruzje ljudi iz Budimljel freske i ikone iz unistenih manastira i crkava i zastave pobunjenika. Drugi istorijska znamenitost je manastir Djurdjevi stupovi, udaljen 2 km od Berana. Sagradjen je 1213. godine i postao je centar nove srpske eparhije.Sveti Sava je imenovao za prvu srpsku episkopiju 1219. godine. Za vreme svoje duge istorije manastir je imao vaznu ulogu u ocuvanju nacionalnog identiteta i u sirenju kulture sirom regije. Manastir je unisten od strane Turaka vise puta i kompletno obnovljen tek u 20. veku.

Godisnji festival zimskih sportova pod nazivom: Vrele zime u brdima se odrzava u Beranama svake zime. Kombinuje sport i umetnost, spajajuci profesionalne sportiste i ljude iz kulture. To je veoma interesantna zabava, koju morate posetiti za vreme svog boravka u Crnoj Gori.