Posjetite Cetinje

Cetinje je simbol crnogorske nacije i države osnovane u srednjem vijeku za vrijeme rata za nezavisnost i slobodu. Grad časti, hrabrosti i odanosti pojedinca prema svojoj zemlji.


Od 1946. godine Podgorica je glavni grad Crne Gore - moderno, dinamično mjesto koje se brzo razvija, smjesteno blizu centra zemlje. Kako god kuturno i duhovno srce Crne Gore je oduvjek bilo Cetinje. Grad smješten u podnožju Lovćena je osnovan 1482. godine kada su vladari toga doba morali da pronađu sigurniju prijjestonicu za vrijeme ratova sa Turcima. Ime grada potiče od naziva rijeke Cetina, koja protiče dolinom. S vremenom je grad postao centar pravoslavne crkve u Jugoslaviji a takođe i glavno mjesto protivnika turske invazije. Grad se razvio najviše za vreme vladavine kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

U danasnje vrijeme je Cetinje istorijski i kulturni centar Crne Gore. Mnogo muzeja je ovde smješteno kao i istorijskih spomenika, ministarstvo kulture i zvanicna rezidencija predsednika države. Fakulteti crnogorskog univerziteta su takođe ovde smješteni - fakultet likovnih umjetnosti, fakultet dramskih umjetnosti i muzička akademija kao i najstarija škola u gradu (1834) - osnovna škola Petar II Petrović Njegoš.

Za razliku od priobalnih gradova Cetinje nije centar turizma Crne Gore, što ne umanjuje njegovu vrijednost. Ima toliko mnogo toga za vidjeti ovdje za one koji tragaju za duhovnošću i ljepotom.

Najstarije mjesto interesovanja je Vlaška crkva, sagrađena 1405. godine. Ovdje se nalaze stare grčke freske a ograda crkve je sagrađena od 2000 trofejnih pušaka zaplijenjenih u bitkama sa Turcima. Važan istorijski spomenik je palata kralja Nikole - ona je sada pretvorena u muzej sa hiljadama djela arheološke, istorijske i etnografske važnosti zajedno sa kolekcijom nagrada, oružja, vojne odjeće, zastava i slika. Palata Biljarda - nekadašnja rezidencija Petra II Petrovića Njegoša sagrađena 1838. godine sada sadrži kolekciju kompozicija koje je napisao poznati crnogorski vladar i pjesnik. Možete vidjeti takođe i njegove lične stvari, knjige i oružje. Glavna znamjenitost grade je Cetinjski manastir. To je nekada bilo sjedište crnogorskih vladika. Sagrađen je 1483. godine. Ovdje se čuva desna ruka Jovana Krstitelja kao i čestica Svetog krsta i mošti Svetog Petra Cetinjskog.

Muzeji, arhivi, galerije i umjetničke akademije su učinile Cetinje najatraktivnijim mjestom u Crnoj Gori. Ono sto se mora vidjeti je mauzolej na Lovćenu. Smješten je na visini od 1660 m nadmorske visine, 15 km udaljen od Cetinja. Ovdje počiva najpoznatiji crnogorski vladika- Petar II Petrović Njegoš. Mauzolej je djelo vajara Ivana Meštrovića i odatle se prostire fantastičan pogled na zemlju.

Drugo mjesto sa prelijepim pogledom je Orlov krš. Ovdje počiva osnivač dinastije Petrović, Danilo I. Pogledajte reljefnu mapu Crne Gore koja se nalazi nedaleko od Cetinjskog manastira. Nju su napravili austrijski oficiri 1917. godine i na njoj možete vidjeti gotovo svaki detalj zgrada tog vremena.

Jedan od najživopisnijih malih gradova u Crnoj Gori je smesten 15 km od Cetinja. Zove se Rijeka Crnojevića po reci koja tu protiče. Prva knjiga na ćirilici je ovde napisana.