Posjetite Kapetanovo jezero

Kao i mnoga jezera u Crnoj Gori, i ovo jezero je nastalo kao rezultat ledničkih aktivnosti, mada o njegovom nastanku i imenu postoje i legende koje kruže u narodu Lukavice i okolnih mesta.

Kapetanovo Jezero

Nalazi se na 1678 m.n.v. po postanku je ledničko, dužina mu je 480 m, širina 330 m, maksimalna dubina 37 m.

Bistrom, zelenom bojom vode i odrazom krečnjačkih stijena u njoj mami uzdahe posmatrača i postaje omiljeno kampovalište planinara i ribolovaca. Do njega se iz pravca Nikšića stiže preko rudnika "Zagrad", Luka Bojovića, Bara Bojovića i Nikšinog kiljana. Vožnja traje sat i petnaest minuta. Put je asfaltiran do Luka Bojovića, a odatle do jezera je makadamski. Uz pažljivu vožnju na jezero stižu i putnički automobili. Drugi pravaca ka jezeru, iz Veljeg Dubokog, rezervisan je samo za najsnažnije "terence".

Prema legendi, nikšićki kapetan Mušović, imao je na mestu današnjeg jezera katun i često je boravio u njemu, uživajući u lepotama ovoga mesta. Iznad njegovog katuna, u planinskim stenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile za kupanje i kako bi povratile snagu. Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale, puštale izvorske vode, i skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do iduće noći i novog okupljanja.

Jedne noći, vila koja je zadnja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero. Tako, nepažnjom vila, ili maštom prirode, nastade Kapetanovo jezero, u čijim 35 metara dubokim vodama danas uživaju brojni turisti koje put nanese na ovo omiljeno svratište izletnika, planinara i ribolovaca. Jezero se nalazi na visini od 1.678 metara iznad mora.

Manito Jezero

Manito jezero nalazi se u oblasti Lukavice, u centralnom dijelu Crne Gore. Ovo je jedno od manjih ledničkih jezera Crne Gore, koje je smješteno u blizini Kapetanovog jezera na nadmorskoj visini od 1.773m. Naziva se još i Brnjičkim jezerom, po okolnom kraju Brniku.

Manito jezero je okruženo travnatim i djelimično kamenitim predjelima. Nalazi se na 40 minuta hoda od Kapetanovog jezera, dugo je 220, a široko 140 metara. Najveća dubina mu je 13 metara. Bistro je i čisto, upravo zbog svoje nepristupačnosti. Oblika je jajeta, jasno oivičeno i tamno zelene, čiste boje.

Sa najvišeg vrha Lukavice puca prelijep pogled na Kapetanovo i Manito jezero. Mještani ovog područja, obično na Ilindan (2. avgusta), okupe se na obale Kapetanovog jezera. Tu se druže, kupaju, roštiljaju i love ribu. Tada se na obalama Jezera postave šatori i napravi lijepa atmosfera. Uz muziku i veselje,  zabave obično traju do kasno u noć.