Posjetite Virpazar

Virpazar je malo ribarsko selo na putu između Podgorice i crnogorske obale. Leži na mjestu gdje se sastaju rijeke Crmnica i Orahovštica i ulivaju u Skadarsko jezero.

Tokom proljeća visok nivo jezera pretvara Virpazar u ostrvo povezano sa kopnom sa svoja tri stara, kamena mosta. Selo se nalazi u centralnom dijelu Crmnice, plodnog regiona sa klimom povoljnom za uzgajanje vinove loze, maslina i svih ostalih vrsta voća i povrća. Virpazar je takođe polazna tačka za većinu izleta brodom na Skadarskom jezeru. Mjesto Vir Se prvi put pominje 1242. godine i veoma je moguće da je to bio mali trgovački centar za sva okolna sela, čak i u to vrijeme. U 15. vijeku Vir su zauzeli Turci i sagradili tvrđavu Besac, koja jošuvjek stoji na brdašcetu iznad sela.

Kada su Turci protjerani iz tvrđave na početku 18. vijeka, selo je postalo najvažniji trgovački centar u Crnoj Gori, posjećivan od strane trgovaca iz Podgorice i Skadra. Njegova uloga tokom ovog perioda ostavila je trajni pečat na Vir dodavanjem riječi Pazar (“pijaca”) na njegovo ime. Imao je prometnu luku, a 1908. godine povezan je sa Barom malom željeznicom, prvom u Crnoj Gori. Virpzar je takođe poznat po 13. julskom ustanku 1941. godine, kada su stanvnici okolnih sela napali italijanski garnizon i oslobodili Virpazar, nakon što su čuli da su italijanski okupatori objavili “nezavisnost” Crne Gore.

Virpazar je željeznicom i magistralnim putem dobro povezan sa Podgoricom. Ako dolazite iz pravca Podgorice morate dobro paziti da ne propustite oštro skretanje na lijevoj strani puta, koje preko mosta vodi diektno u selo. Kuće u Virpazaru su izgrađene u krug sa prednjim fasadama okrenutim prema širokom trgu, a zadnjim dijelom ka vodi. U sredini trga obraslog drvećem nalazi se stara fontana sa vodom za piće, a oko trga nalaze se tri restorana i turistički info centar. Skoro svakog dana na trgu će Vas dočekati lokalno stanovništvo koje prodaje svoje domaće proizvode kao što su čuveno Crmničko vino i lozova rakija, ali najbolji dan za kupovinu je petak, lokalni pazarni dan. Preko starog, kamenog mosta, na visokoj stijeni stoji spomen ploča za 13. julski ustanak.

Kratka šetnja asfaltnim putem uzbrdo će Vas odvesti do tvrđave Besac. Ovo dobro očuvano utvrđenje sagradili su Turci 1478. godine. U periodu između dva svjetska rata ona je služila kao policijska stanica, a za vrijeme italijanske okupacije kao njihovo uporište. Besac ima spoljašnje zidove koji ograđuju veliko dvorište i citadelu sa kružnim kulama na njene sve četiri strane. Možete se popeti na sami vrh tvrđave, odakle ćete uživati u pogledu na Virpazar i močvarnu oblast koja ga okružuje.