Posjetite Žabljak

Žabljak je smješten izmedju visokih planinskih vrhova, glečerskih jezera u netaknutoj prirodi durmitorskog kraja.


Žabljak je gradić smješten u predivnom prirodnom ambijentu Durmitora. Pored nesvakidašnje raznolikosti i iskonske ljepote prirode, posebnim ga čini i činjenica da svojom nadmorskom visinom od 1456m nosi tutulu najvišeg naseljenog mjesta na Balkanu. Mada obiluje ozbiljnim rirodnim resursima za razvoj zimskog turizma, u poslednje vrijeme je značajno posjećeniji turistima atraktivniji tokom letnjeg perioda. Ovaj spokojni gradić leži na obodu Nacionalnog parka Durmitor, koji pokriva površinu od 39,000ha, okružen sa 18 glacijalnih jezera, 5 kanjona, 748 prirodnih izvora, netaknutim šumama sa više od 400 godina starim stablima, ledenim pećinama. Crno jezero je na svega nekoliko minuta vožnje - oko 2km od centra Žabljaka.

Ako se uputite ka istoku od Žabljaka, na svega 1,30h vožnje živopisnim predjelima dolazite do čuvenog mosta "Đurđevića Tara”, koji je u vrijeme izgradnje bio najveći saobraćajna lučni most u Evropi. Gde god da vamp ogled odluta, redjaju se toliko savršeni pejzaži poput onih najčarobnijih iz nekog odličnog izdanja turističkog vodiča ili sjajnog putopisa – moćni planinski vrhovi, zeleni pašnjaci poput alpskih, tirkizna jezera, guste šumama i raznolikost faune.

Zbog svega ovoga, po mnogima je ovaj predio skriveni dragulj u kruni crnogorskih prirodnoh bogatstava.

Nacioalni park Durmitor

Durmitor je najviša planina u Crnoj Gori - "Bobotov Kuk" najviši vrh na 2523m, a prvi čovjek koji je došao do njega bio je Austrijanac Oskar Bauman. Na Durmitoru ima vise od 40 vrhova sa nadmorskom visinom iznad 2000m, a 27 njih iznad 2200m. Pored toga, Durmitor skriva i najdublji kanjon u Evropi - kanjon Tare (1300m), koji je odmah posle kanjona Kolorado drugi po dubini u svijetu. Zbog plavo-zelene kristalno čiste, nezagađene vode, poznat je i kao "Suza Evrope".

Takva netaknuta ljepota Durmitora i rijeke Tare su stekli međunarodno priznanje dva puta. U okviru projekta "biosfere i čovjek" u 1977 rijeka Tara je 1977. godine upisana u ekoloski rezervat biosfere svijeta, čime je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom. Nacionalni park Durmitor je 1980. godine proglašen za svjetsko prirodno dobro i upisan je u registar svjetske kulturne u prirodne baštine, koja se vodi pri UNESCO-u.

Durmitor jednostavno slavi život – bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, više od 1500 vrsta biljaka pri čemu su neki od njih su karakteristične za područje Arktika. U kanjonima Pive i Tare zabilježeno je prisustvo tercijalne vegetacije, a tresetišta u durmitorskim jezerima predstavljaju enklave karakteristične za sibirske tajge. Ovdje je zabilježena i vrlo rijetka pojava tzv. “inverzije šuma”, što znači da se na više mjesta iznad nivoa četinara, javlja pokrivač listopadnog rastinja bukve.

Pašnjake i jezera okružuju guste šume jasena, bukve, breze, četinara, i posebno interesantnog crnog bora koji izrasta na gotovo nemogućim mjestima – iz stijena kanjona i nadvisuje strme provalije. Neki primjerci crnog bora su stariji od 400 godina i viši od 50 metara. Na padinama Durmitora može se naći više od 40 vrsta jestivih gljiva. Ovo područje je stanište za više od 160 vrsta ptica i preko 300 životinja - više od 130 vrsta dnevnih leptira od kojih je najinteresantniji, prelijepi Apolon leptir (Parnassius Apollo) koji je zaštićen zbog svoje veličanstvene lepote.

Aktivnosti

U ljetnjem periodu, jahanje konja, pješačenje beskrajnim stazama, istraživanje skrivenih kutaka čarobne divljine ili veslanje na jezeru. Zimi planina pruža prilično skromne uslove za skijanje ili snowboard.

Hiljade kilometara staza protežu i vijugaju kroz različite predele i pravi su raj za sve ljubitelje šetnje. Medju 2000m označenih planinarskih staza u Nacionalnom parku su rute za sve nivoe fizičke spremnosti - možete jednostavno besciljno šetati livadama, bobroncima, pokraj jezera praćeni jedinim zvukom – cvrkutom ptica, kliktajem orla, zujanjem insekata, zvonom čaktara, koji su savršeno uskladjeni sa tišinom ove čudesne planine.

Avanturistima pak, palninarenje i penjanje na neki od brojnih vrhova Durmitora osigurava nezaboravno iskustvo i slike pejzaža koje ostavljaju bez daha. Staza koja vodi do samog vrha planine je napravljen početkom 20. veka po želji kralja Nikole I.

Rafting Tarom je jedna od aktivnosti koju ne smijete propustiti – spektakularni predjeli, vodopada i čudesna lepote kanjona.

Za one koji vole adrenalinske sportove, kanjoning u kanjonu Nevidio je najekstremnija aktivnost u jugoistočnoj Evropi. Oko 1000m dubok i sveka 1m širok, sa preko 20 skokova, vodopadima, podzemnim pećinama, zasigurno garantuje nezaboravn iskustvo.