Posjetite Andrijevica

Malo prijatno mjesto sa nesto vise od hiljadu stanovnika, smjesteno je na obali rijeke Lim, u podnozju planine Cakor, veoma blizu Albanije.


Legenda kazeda je grad osnovan u 12. veku oko crkve svetog Andrije, koju je sagradio Andrija Krskapi. Grad je unisten nekoliko puta i ponovo izgradjen. Andrijevicu su naseljavali Iliri, Rimljanii na kraju Sloveni. Grad je bio admistrativni deo Otomanske imperije i nakon njenog pada zemlja ponovo dolazi pod Slovene. Danas je Andrijevica mirno mesto koje privlaci turiste svojim zivopisnim pejzazima i bogatom prirodom.

Odavno lokalno stanovnistvo vadi redak kamen, proizvodi drvo i gradjevinski materijal,, koji su veoma popularni u Crnog Gori. Kako je vreme prolazilo, grad postaje mesto koje privlaci eropske turiste. Male kuce gradjene od cigala i drveta i zivopisne planine i sume koje ga okruzuju, cine grad bajkom i zadivljuje svojom neverovatnom lepotom.

Zbog svog geografskog polozaja i bogate prirode Andrijevica moze da ponudi sve vrste aktivnosti. Zimi su to definitivno zimski sportovi kao sto su skijanje i snoubord (na Komovima), za vreme leta grad i okolina pruzaju odlicnu priliku onima koji vole da setaju, pesace i idu na rafting (na reci Lim). Ima dosta ribe u rekama i bazenima oko nje, koji privlace ljubitelje ribolova.

Za one koji vole ekoloski turizam je nacionalni park Biogradska gora nesto sto se ne sme propustiti. Park se nalazi samo 8 km od grada. Veruje se da je najstariji park u Crnoj Gori, njegova istorija pocinje 1878. godine i dobija status nacionalnog parka 1952. godine. Park ima bogatu floru i faunu. U njemu se nalazi preko 86 vrsta drveca, neke od njih su i 400 godina stara, 2000 vrsta biljaka, od koji vecina ima lekovita svojstva. Blizu 16 kvadratnih km parka je pokriveno prasumom i to je razlog zasto je ovaj park jedan od tri jedinstvena sumska rezervata u Evropi. Mnogo ptica i zivotinja koje se mogu ovde naci se nalaze u Crvenoj knjizi. U njemu se nalazi 6 lednickih jezera - najvece je Biogradsko jezero. Park ispunjava sve uslove za miran odmor od svakodnevnog haosa.

Mesta istorijske vaznosti su crkva Arhangela Mihaila i gradski park Knjazevac. Crkva je sagradjena 1887. godine i kopija je glavnog hrama manastira Morace. Postala je prvo pravoslavno svetiliste  sagradjeno u ovoj regiji posle Otomanske imperije i ubrzo je postala popularna destinacija za hodocasnike. Najvaznija ikona u crkvi je posvecena svetom Kirilu i Metodiju.

Gradski park Knjazevac je napravljen u 19. veku. Poznat je po spomenicima heroja ratnika, koji su dali svoje zivote za Crnu Goru za vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata i za vreme konflikata 1990. goidina. Svake godine 13. jula na Dan drzavnosti Crne Gore dolaze ljudi iz cele Crne Gore da iskazu postovanje hrabrim herojima svoje zemlje. Odrzava se puno razlicitih koncerata, festivala, pozorisnih predstava i izlozbi za vreme godine.

Morate pronaci vremena da posetite ovo malo prijatno mesto!