Posjetite Ada Bojana

Ada Bojana je najjužnija tačka na obali Crne Gore i najbliža albanskoj granici. Ostrvo Ada Bojana je obliku trougla, sa jedne strane ga zapljuskuju talasi Jadranskog mora, a sa dvije strane je okupano rijekom Bojanom. Daleko od buke, okruženo netaknutom prirodom i čistom vodom Jadranskog mora, Ada Bojana je od davnina popularna turistička destinacija u Crnoj Gori.

Legenda kaže da je ostrvo nastalo na mjestu gdje je brod „Merito“ doživio brodolom. Brod je potonuo i dugo stajao pod vodom. Ljudi su pokušavali da otkriju kako da ga podignu na površinu. Brod je ostao dugo „zarobljen“  u vodi, pijesak ga je prekrio i tako je nastalo ostrvo. Ostrvo je jednim mostom povezano sa kopnom. Čini se kao da most odvaja dva svijeta- normalni i slobodni. 1973.godine na ostrvu  je osnovano  nudističko naselje Ada Bojana i postalo omiljeno mjesto za one koji vole ovakvu vrstu odmora.

Gdje boraviti na Adi Bojani?

Danas se ostrvo sastoji od privatnog smjestaja različitog tipa: bunglaovi kategorije A, B I L (lux). Uvijek božete odsjesti u Starom gradu Ulcinju i taksijem, autobusom ili iznajmljenim automobilom posjetiti ostrvo. Ada Bojana je udaljena 85 km od aerodroma Podgorica i 102 km od aerodroma Tivat.

Šta raditi na Adi Bojani?

Ada Bojana je poznata po svojoj pješčanoj plaži, koja se proteže u dužini od 3,8 km. More je veoma plitko, plaža je idealna za djecu ili za one koji vole da se izležavaju na obali. Plaža može primiti 13 000 osoba. Ada Bojana je takođe poznata po zalasku sunca, kada ples boja kreira jedinstvenu sliku mora, pijeska i neba. Restorani na Adi Bojani su poznati po ribljim i raznovrsnim crnogorskim specijalitetima. Naravno, zahvaljujući svojoj mirnoj vodi i dugoj obali, Ada Bojana je odlično mjesto za surfovanje, jedrenje i skijanje na vodi. Uvijek možete uživati u jahanju konja, ukoliko to volite. Ada Bojana je svega 15 km udaljena od Ulcinja i 39 km od Bara, tako da lako možete posjetiti oba grada, kao i sve ostale destinacije u Crnoj Gori.

New York Times je uvrstio Adu Bojanu na listu top turističkih destinacija 2010. godine.

Ada Bojana je destinacija u Crnoj Gori koja se preporučuje u cijelom svijetu, za sve one koji su spremni da uživaju u prirodi kao naturisti.

16.10.2013, Izvor Globtour Montenegro