Posjetite Ulcinj

Ulcinj je najjužniji grad na crnogorskoj obali, poznat po svojim prelijepim pješčanim plažama. Vjeruje se da su Ulcinj osnovali Iliri u 5.vijeku prije nove ere. Zbog svog strategijskog značaja bio je meta mnogih osvajača: Ilira, Grka, Rimljana, Mlečana, Turaka, gusara, Italijana... Prvo ime grada bilo je Kolhinijum, po ilirskom plemenu Kolhićani, a zatim Dulćinium.

U Stari grad Ulcinj, opasan kiklopskim zidinama, možete doći sa sjeverositočne strane ili s mora. Međi nekoliko trgova najinteresantniji je Trg robova, gdje su gusari nekada dovodili i prodavali robove. Vjeruje se da je i španski pisac Migel de Servantes proveo 5 godina zarobljen u Ulcinju. Takođe se vjeruje da je svoj poznato djelo, Don Kihot, napisao baš ovdje, a djevojci dao ime Dulćinea po tadašnjem imenu grada, Dulćinium. Na Trgu robova nalazi se gradski muzej, mali kompleks koji se sastoji iz 3 zgrade: crkva-džamija iz 14.vijeka u kojoj se nalaze brojni arheoloski ostaci: ilirska grnčarija, grčka i ilirska keramika, stubovi katedrale i turski nadgrobni spomenici; Kula Balšića iz 12.vijeka, korisiti se za umjetničke izložbe, u kojoj je jevrejski disident i reformator Talmuda, Sebataj Sebi u tajnosti molio; u trećoj zgradi nalazi se etnografska kolekcija, sa izložbom predmeta za lov i ribolov, kao i narodne nošnje. Zapadni dio grada skriva veličanstvene građevine. Dvori Balšića bili du rezidencija crnogorski vladara, palata Venecija pripadala je gradskim guvernerima.

Izvan zidina Starog grada nalazi se nekoliko crkava i džamija. Pravoslavna crkva Svetog Nikole renovirana je 1890. godine, pošto je u turskom periodu bila rekonstruisana u džamiju. Samo par koraka dalje možete posjetiti Pašinu džamiju, jedinu u zemlji sa turkim kupatilom koje je još uvijek u funkciji. U centru grada se nalazi Namazdjan džamija sa sat kulom, iz 19.vijeka, a uz nju i Bregut džamija, najveća u gradu. Utorkom i petkom možete posjetiti zelenu pijacu u centru grada, kada stanovnici okolnih sela nude svoje proizvode od mlijeka, voće, povrće, orahe i med.

Gdje boraviti u Ulcinju?

U blizini Starog grada ulcinja nalazi se nekoliko manjih hotela. Mnogo je veći izbor privatnog smještaja, privatnih soba i apartmana smještenih na uzvišenju iznade Male plaže. Ukoliko želite da boravite u Starom gradu, možete birati među palatama bivših crnogorskih vladara.

Ulcinj je udaljen oko 27 km od luke Bar i 81 km od Podgorice, kroz 4 km dug tunel Sozina.

Šta možete raditi u Ulcinju?

Obavezno posjetite Stari grad Ulcinj. Ali ako biste se radije odmarali na plaži, Ulcinj je idealno mjesto. Ispred Starog grada nalazi se Mala plaža. Korzo odvaja plažu od nekoliko cafe barova i picerija. Nedaleko od Starog grada nalazi se takozvana Ženska plaža, skrivena pod liticama. Žene vjeruju da voda koja je bogata sumporom liječi neplodnost.

Velika plaža je najduža na crnogorskoj obali, 12 km duga pješčana plaža. Iako predstavlja neprekidnu liniju, Velika plaža je zapravo podijeljena na nekoliko odvojenih plaža, a svaka nosi egzotičan naziv: Copacabana, Tropicana, Neptun and Safari. Plaže su opremljene suncobranima i ležaljkama, kao i plažnim barovima. Duž glavnog puta nalaze se putokazi za svaku od njih. Velika plaža je takođe veoma interesantna za surfere.

Ostrvo Ada Bojana, trougaonog oblika, nalazi se na ušću rijeke Bojan, 15 km od Ulcinja, na granici sa Albanijom. Sa dvije strane ga okružuje rijeka Bojana, a sa treće Jadransko more. Ovo je jedinstveno mjesto, raj za one koji vole naturizam. Takođe možete jahati konje na ostrvu. Očaraće Vas zalazak sunca na ostrvu. Čini se kao da sunze zaranja u more a i dalje gori, šireći žute i crvene planove na površini mora.

U blizini Ade Bojane nalazi se nekoliko izvrsnih ribljih restorana, koji služe morske plodove i ribu- kako riječnu, tako i morsku. Ulcinj ima mali ali veoma dobar izbor restorana, picerija i cafe barova, u Starom gradu ili na šetlištu duž Male plaže.

Noćni život u Ulcinju

Gotovo da nema ugostiteljskog objekta u Ulcinju i okolini, u kom se u večernjim časovima ne nude zabavni sadržaji za turiste, kao što su koncerti, plesne večeri, karaoke, razne tombole i nagradne igre.

Noću se Velika plaža pretvara u diskoteku na otvorenom. Na Velikoj plaži se takođe održavaju razni muzički festivali.

29.10.2013, Izvor Globtour Montenegro