Posjetite Stari Grad - Budva

Budva je turistička metropola Crne Gore. Ona spaja dvije strane životnog stila: moderan, dinamičan i antički duh, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Budva je jedan od najstarijih gradova na obali Jadrana, preko 2.500 godina star. Po prvi put se pominje u 5. vijeku pod imenom Buthoa. Vjeruje se da je Budvu osnovao feničanski princ Kadmo, koji je sa svojom ženom napusti Tebu. Stari grad je sagrađen na malom poluostrvu, opasan bedemima. Nakon velikog zemljotresa 1979. godine grad je renoviran, ali je ipak sačuvao venecijanski stil, uske ulice, kamene kuće, istorijske znamenitosti i spomenike kulture.

Gdje boraviti u Starom gradu Budva?

Stari grad Budva je veoma mali, stoga je privatni smještaj prilično skup. Osim toga, apartmani se nalaze u starim kućama, te su uglavnom veoma mali i ne mogu Vam ponuditi pogled na more. Tokom ljetnje sezone u Starom gradu i okolini je prilično bučno, jer ga posjećuje veliki broj turista koji noćne sate provode u otvorenim barovima. Predlažemo da ipak prenoćite izvan zidina, u mjestima nedaleko od  Starog grada, koja su mirnija i komfornija.

Šta možete vidjeti u Starom gradu Budva?

Stari grad je srce Budve. U njmu se nalaze najvažniji kulturno-istorijski spomenici. Stari grad dočekuje goste tokom cijele godine. Skoro svaka kuća u gradu posjedije radnje, restorane i barove u svom prizemlju, tako da ovaj grad nije samo mjesto od istorijske važnosti, već i mjesto za duge šetnje i uživanje.

Najvažnije znamenitosti Starog grada Budva su:

  • Citadela – nekada sklonište mještana. Danas se u Citadeli nalazi biblioteka i restoran. Sa njenih zidina možete uživati u prelijepom pogledu na grad i marinu. Takođe možete vidjeti reljef dvije ribe, simbol grada Budve. Legenda kaže, da su dvoje zaljubljenih, kojima su roditelji branili ljubav, skočili sa litice u more i pretvorili se u ribe.
  • Antička nekropola – 1938. godine na mjestu današnjeg hotela Avala otkrivena je antička nekropola. Najstarili djelovi nekropole potiču iz ilirsko-grčkog perioda, 3.i 2. vijek prije nove ere.
  • Crkva Svetog Jovana Krstitelja – katolička crkva, najveća i najvisočija u Budvi, sagrađena u 7.vijeku.
  • Santa Maria in Punta – nekada Benediktinski manastir, sagradili su ga monarsi u 9. vijeku na rtu („in punta“). Crkva nije aktivna, u njoj se sada nalazi galerija.
  • Crkva Svete Trojice – pravoslavna crkva sagrađena 1804.godine, sa jedinstvenim freskama.
  • Arheološki muzej, otvoren 2003.godine, čuva artefakte grčke, vizantijske i slovenske kulture.
  • Gradski bedemi – dugi su ca. 1 km. Možete prošetati cijelom dužinom bedema i uživati u predivnim pogledima kako na grad, tako i na okolne plaže.

U Starom gradu Budva tokom ljetnje sezone se održavaju brojni festivali, kao što je Festival folklora, muziški festival „Pjesme Mediterana“ i „Grad Teatar“. Stari grad je veoma popularan među mlađom populacijom, zahvlajujući svojim noćnim klubovima na otvorenom, koji rade do 1 sat posle ponoći. Oni nude puno zabave i sve vrste muzike.

Budva je šarmantni grad koji privlači turiste iz cijelog svijeta. Bez obzira da li dolazite ljeti ili zimi, uvijek ćete se diviti njenoj ljepoti.

25.10.2013, Izvor Globtour Montenegro