Posjetite Split

Split je jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, smjesten izmedju Dubrovnika i Zadra, u centralnom dijelu hrvatske jadranske obale. Split je drugi najveci grad u zemlji posle glavnog grada Zagreba. Grad ima zivopisnu i bogatu istoriju i ima ocuvano mnogo znamenitosti sto je i razlog zasto je istorijski dio Splita pod zastitom UNESO-a.


U danasnje vrijeme je grad centar turizma, trgovine, prehrambene i vinske industrije. Razvija se zahvaljujuci putnicima i lucnom trgovinom a takodje i novom autoputu koji povezuje Split sa Zagrebom i velikim gradovima Evrope.

Osnovan je prije vise od 1700 godina na mjestu gdje je bilo anticko grcko selo. Nakon toga je grad bio pod Rimljanima i rimski imperator je ovdje izgradio palatu 305. godine. Palata je postala centar Splita. Grad se razvio oko palate, ljudi su se doseljavali iz drugih gradova u potrazi za zastitom od varvara. Uprkos svojoj starosti Dioklecijanova palata je ostala dobro ocuvana i i dalje je glavna znamenitost Splita. Unutar palate mozete vidjeti: Katedralu Svetog Duje- osmougaonu katedralu sa visokom kulom sa zvonom, Peristil- hol pod otvorenim nebom, Vestibule- okrugli hol krunisan crkvom posvecenom Jupiteru.

Takodje je interesantno videti:

- Ruine Salone sa antickim amfiteatrom, ostacima vila, crkava i palata
- Narodni trg - glavni trg Splita. On ima ulogu gradskog centra, opstinske zgrade su izgradjene oko njega. Stara gradska skupstina (XV vijek) je smjestena ovdje
- Trg republike - mediteranski trg gdje se odrzavaju mnoga kulturna desavanja
- Spomenik Gregora Nina - svestenika koji je izborio upotrebu hrvatskog jezika u misama za vrijeme II svjetskog rata, spomenik je bio prepolovljen i zakopan, kako bi ga kasnije restaurirali i sada se vjeruje da ukoliko dodirnete prst na stopalu spomenika ispunice vam se zelja.

Za vrijeme svoje duge istorije grad je prezivio napade mnogih civilizacija. To je i razlog zasto Split ima mjesavinu svih mogucih stilova u arhitekturi. Ovde se moderni poslovni centri nalaze odmah pored istorijskih spomenika. Grad je poznat po muzejima i galerijama u kojima se nalaze svjetkse postavke.

Split nije samo turisticka destinacija uprkos tome sto je turizam glavna oblast razvoja. Grad je popularan po svojim sljunkovitim plazama. More ima svijetlu tirkiznu boju zahvaljujuci kvarcu. Uprkost dvema lukama u blizini voda je cista i na nekim mjestima je vidljivost do 50 metara dubine. Klima je veoma blaga pejzaz je nevjerovatan a borovi obezbjedjuju puno svjezeg vazduha i dosta hlada za vrijeme ljetnjih vrucina.