Posjetite Drac

Drac je drugi po velicini grad u Albaniji, smjesten na Jadranskoj obali i udaljen svega 33 km od glavnog grada Tirane.

Istorija

Grad su osnovali Grci u 7. vijeku prije nove ere i prvobitno je nazvan Epidamnos. Duzi period je vazio za najvecu luku na Jadranu. Drac je imao burnu istoriju sa cestim promjenama vlasti sto je uticalo na gradsku arhitekturu.

Grad su zauzeli Rimljani koji su mu promenili ime u Dirrahhi. Poznata ulica Via Egnatia-koja povezuje grad sa Konstantinopoljem (800km) je izgradjena u ovom periodu.

Nakon osvajanja Konstantinopolja 1204. grad mijenja ime u Durazzo, prezivljava period frankokratije i biva zatim u turskom posjedu do 20. vijeka.

Dobija svoje konacno ime osamdesetih godina. Unisten je vise puta od strane zemljotresa. Za vrijeme II svjetskog rata biva okupiran od strane njemackih trupa, koje su potpuno unistile luku dok su se povlacile. Uprkos svemu Drac je renoviran svaki put i zadrzao je svoje kulturno i istorijsko znacenje.

Sta vidjeti u Dracu

Postoji mnogo spomenika u Dracu i njegovoj okolini koji mogu da svjedoce njegovoj burnoj istoriji.

Glavni je Rimski amfiteatar, izgradjen u drugom vijeku prije nove ere. Samo trecina je ostala sacuvana do danasnjih dana, ali je ostatak rekonstruisan po skicama i semama.

Na glavnom trgu mozete vidjeti Fatihovu dzamiju, koja je stara vise od pet stotina godina.

Grad jos uvijek ima cuveno Rimsko kupatilo, koje je u potpunoj funkciji - kupatila sa toplom i hladnom vodom, bazeni sa ribama.

Kriticari umjetnosti mogu pogledati ostatke starog akvadukta, izgradjenog 117. godine prije nove ere, takodje i ostatke crkve iz 6. vijeka sa bazilikom Arapaj, zidine vizantijskog grada iz 6. vijeka, koji je pojacan venecijanskim kulama iz 14. vijeka.

Drac ima puno restorana i kafea, gdje mozete probati tradicionalnu kuhinju i morske specijalitete. Postoji i popularni bar koji se nalazi u jednoj od kula starog grada. Ali nocni zivot nije narocito popularan. Uvece se ulice pretvaraju u pjesacku zonu gdje ljudi setaju udisuci svjezi morski vazduh i uzivajuci u primorskom gradu.