Rezervišite ekskurziju / Izlet Pjesacka tura kroz Pastrovice

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Izlet Pjesacka tura kroz Pastrovice:
Početni dani Sri
Vodič Engleski, Njemački
Trajanje 1 Dan
Poništenje Otkažite rezervaciju bez nadok...
Dostupno na zahtjev
Na pješačkoj turi paštrovačkim predjelom, pored toga što ćete uživati u predivnom pejzažu i pogledu na Budvansku rivijeru, imaćete priliku da saznate nešto više o duhovnom životu ovog kraja. Obići ćemo neke od manastira plemena Paštrovići. Saznajte kako je jednoruki kaluđer sagradio kamenu stazu dugu 3 km, kako bi spojio priobalni i planiski dio Paštrovića.

Maršruta

Pick-up ispred vašeg hotela i vožnja do manastira Praskvica.

Manastir Praskvica

Polazna tačka pješačke ture je manastir Praskvica, sagrađen u 11. vijeku. Ime je dobio po obližnjem izvoru čija je voda mirisala ma praskve, kako mještani u ovom kraju nazivaju breskve. Zahvaljujući svom istroijskom i kulturnom blagu, Praskvica je postao najvažniji manastir, duhovni i politički centar plemena Paštrovići. Manastirski kompleks se sastoji iz dvije crkve, novog i starog konaka i škole, u kojoj su monarsi opismenjavali djecu Paštrovića. Crkve su posvećene Svetoj Trojici i Svetom Nikoli.  U crkvama se nalaze vrijedni predmeti: ikone, stari spisi i dokumenti...

Jegorov put

Nakon posjete manastira, krenućemo takozvanim Jegorovim putem, koji vodi duž ivice planine. Za put se vezuje priča o jednorukom ruskom kaluđeru Jegoru Stroganovu. Krajem 18. vijeka stigao je brodom u Budvu i uputio se u manastir Praskvica, sa namjerom da tu ostane. Od upravitelja manastira Jegor je dobio dozvolu da ostane, zavjetovao se na ćutanje  i sebi zadao težak zadatak- da sagradi kameni put od obale do sela Čelobrdo. Naoružan čeličnom voljom, sa jednom rukom i maljem vadio je i slagao kamenje i tako za 10 godina sagradio 3 km dugu kamenu, stepenastu stazu. U znak zahvalnosti Paštrovići su u selu Čelobrdo podigli spomen ploču ruskom kaluđeru. Osim ploče, na istom mjestu su podigli i spomenik borcima poginulim u Drugom svjestskom ratu. Sa zaravni na kojoj se nalazi spomenik pruža se očaravajući pogled na ostrvo Sveti Stefan, ostrvo Sveti Nikola i brojne plaže Budvanske rivijere. 

Čelobrdo

Na nadmorskoj visini od 300 m nalazi se ruralna cjelina Čelobrdo. Čelobrdo je selo 3 familije Paštrovića, čije stare kamene kuće, prepoznatljive arhitekture sa uskim ulicama, terasama i guvnima čine njegovo jezgro. Ono predstavlja pravi dragulj prirode i skladnog seoskog života.

Manastir Rustovo

Pješačka staza nas vodi dalje ka selima Vodice i Rustovo. U Rustovu posjećujemo istoimeni ženski manastir posvećen Uspenju Bogorodice. U njemu živi 17 monahinja, koje se bave tkanjem, vezom, sakupljanjem bilja od kojeg prave razne preparate- kreme, melemi, ulja, losioni, sapuni, kao i čajevi, vina, biljni sirupi. Ove proizvode možete naći u manastiru. Posebnu pažnju privući će vam drveni hram posvećen Svetim Carskim Mučenicima Romanovima, do detalja napravljen po ugledu na drvene ruske crkve. U njemu se nalaze prelijepe ikone ruskih svetitelja. Nakon obilaska manastira u pratnji monahinje, možete se osvježiti na kamenoj česmi i uživati u miru u manastirskoj porti.

Ograđenica

Najviša tačka naše pješačke ture je još jedno paštrovačko selo, Ograđenica, koje se nalazi na oko 650 m nadmorske visine. Ovo je idealno mjesto za odmor. Na Ograđenici se nalazi i crkva Svetog Spiridona, sagrađena 1906. godine. Ispred crkve se nalazi bunar koji se puni vodom iz obližnjeg izvora.

Kamenovo

U povratku ćemo jednim dijelom ići istim putem, a zatim ćemo od manastira Rustovo promijeniti smjer i proći kroz selo Kuljače, zatim 3,5 km dugim asfaltnim putem doći do završne tačke pješačke ture, do mjesta Kamenovo, odakle ćemo se busom prevesti do vašeg hotela.

Još jedan izlet agencije Globtour Montenegro:

Napomena: Navedene cijene vaze za vrijeme ljetnje sezone, u periodu od maja do oktobra. U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

U cijenu uključeno:

Prevoz
  • Autobus

Vodič
  • Licencirani vodič

Rezervišite ekskurziju

  • Datum
  • Preuzeti
  • Odrasle osobe
  • Djeca