Rezervišite turu/Nacionalni parkovi i UNESCO bastina

« Nazad Do Rezultati pretrage
Detalji za Nacionalni parkovi i UNESCO bastina:
Kapacitet18
Trajanje 7 Dani / 7 Noći
VodičEngleski, Njemački, Ruski
PoništenjeRezervacija otkazana ili promi...
Dostupno na zahtjev
Ono po čemu je Crna Gora prepoznatljiva jeste njena netaknuta priroda, takozvana "divlja ljepota". Globtour Montenegro Vas poziva da uz pratnju iskusnih vodiča istražite Nacionalne parkove Crne Gore, kao i mjesta koja su svojim šarmom i ljepotom privukla pažnju UNESCO-a.

1
Dolazak na aerodrom Podgorica, Podgorica – Kolašin

Naš iskusni vodič poželjeće Vam srdačnu dobrodošlicu na aerodromu Podgorica i narednih 7 dana približiti Vam prirodne ljepote, kao i istoriju Crne Gore. Klimatizovanim autobusom se vozite ka sjeveru Crne Gore. Već prvog dana imaćete prilku da bacite pogled na glavni grad Podgoricu, bivši Titograd. Brda koja ga okružuju čine samo uvod u oblast visokih planina i kanjona, koji će Vam oduzeti dah. Samo nekoliko kilometara posle izlaza iz Podgorice, rijeka Morača će Vam pokazati put kroz zadivljujući kanjon ka manstiru Morača. On je izvanredan primjer graditeljstva Srpske pravoslavne crkve i jedan od tri najznačajnija manastira u Crnoj Gori. Manastirski kompleks ograđen je zidinama, unutar kojih možete osjetiti  mir i skroman život monarha. Nakon posjete manastira Morača, vozite se krivudavim putem prema Kolašinu, zimskom turističkom centru.

Check-in u hotelu 4* u Kolašinu, večera i noćenje.

2
Kolašin – Nacionalni park Biogradska gora

Nakon doručka u hotelu očekuje Vas divan dan u netaknutoj prirodi Crne Gore. Nakon polučasovne vožnje stižete na Biogradsku goru, koja je pokrivena jednom od tri očuvane prašume u Evropi. Zahvaljujući bujnoj vegetaciji, bogatom životinjskom svijetu i 6 ledničkih jezera na svega 5.650 ha, Biogradska gora je 1952. godine proglašena Nacionalnim parkom. Na 1.094 m nadmorske visine, u jezgru parka, nalazi se Biogradsko jezero, okruženo preko 500 godina starim i do 50 m visokim stablima. Ovdje je predviđena lagana šetnja oko jezera (cca. 1 sat). Zatim slijedi povratak u Kolašin, odakle se upuštate u avanturu- vožnju džipovima do katuna na planini Bjelasica. Na visini od 1.750 m prostiru se male kolibe, nekadašnje kuće pastira. Ovdje ćemo se okrijepiti obilnim, tipčnim crnogorskim ručkom, nakon čega počinje višečasovna vožnja džipovima.

Vozite se padinama planine Bjelasice, sve do nadmorske visine od 2.000 m odakle se pruža izvanredan pogled na obližnja jezera i druge planinske vijence. Uživanje u netaknutoj prirodi, branje šumskih plodova i fotografisanje „divlje ljepote“ čine ovaj izlet posebnim doživljajem.

Povratak u Kolašin u popodnevnim časovima. Večera i noćenje u hotelu.

3
Kolašin – Nacionalni park Durmitor (UNESCO Svjetska prirodna baština)

Nakon doručka slijedi vožnja preko Mojkovca, kroz kanjon rijeke Tare ka Durmitoru. Pratite rijeku Taru kroz najdublji  kanjon u Evropi, drugi po dubini u svijetu. Zahvlajujući svojoj raznovrsnoj flori i fauni, endemskim vrstama, visokim planinskim vrhovima, jezerima i izvorima,  Durmitor je, zajedno sa kanjonom Tare, proglašen Nacionalnim parkom, a od 1980. godine nalazi se na listi Svjetke prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Vrhunac izleta je pogled sa mosta na Djurdjevića Tari. Prošetajte mostom ili se osvježite u lokalu u njegovoj neposrednoj blizini, odakle se pruža veličanstven pogled na jedan od najljepših mostova u Evropi. Na kraju ture posjećujete grad Žabljak na planinama Durmitora, gdje je planiran ručak sa tradicionalnim crnogorskim specijalitetima. Nakon ručka posjećujete Crno jezero, jedno od 18 takozvanih "gorskih oči" – hrana za Vaša čula.

Povratak u Kolašin u popodnevnim časovima. Večera i noćenje u hotelu.

4
Kolašin – Nacionalni park Skadarsko jezero – Budva

Nakon doručka odjavljujete se iz hotela i vozite se kroz kanjon Morače prema Podgroici. Slijedi panoramska vožnja, gdje možete zaviriti u ulice glavnog grada, koji predstavlja administrativni, politički, privredni i prosvjetno - kulturni centar Crne Gore. Zatim nastavljate put prema ribarskom naselju Virpaz na Skadarskom jezeru.

Danas ćete uživati na najvećem jezeru na Balkanu, jedinstvenom staništu raznovrsnih vrsta ptica, biljaka i životinja. Skadarsko jezero je jedino gnijezdište pelikana u ovom dijelu Evrope, što ukazuje na veoma očuvani ekosistem. Od 1983. godine jezero je Nacionalni park, a 1996. godine je upisano  na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR). Nakon jednočasovne vožnje brodom na jezeru, servira se ručak u restoranu na skrivenoj  plaži Pješačac sa specijalitetima od jezerske ribe, uz domaće vino “Vranac”, u neponovljivom ambijentu.

U kasnim popodnevnim časovima dolazite na crnogorsku obalu.

Check-in, večera i noćenje u hotelu 4* na Budvanskoj rivijeri.

5
Budva -  Cetinje -  Nacionalni park Lovćen – Budva

Nakon doručka vozite se ka Cetinju, prijestonici Crne Gore. Vozite se iznad Budve, gdje slijedi foto pauza na mjestu odakle se vidi Budvanska rivijera, koja sa poluostrvom Sv. Stefan i plažama, čini biser obale Jadrana.

Na današnjoj turu saznaćete nešto više o istoriji i kulturi Crne Gore. Na Cetinju imaćete priliku da vidite zaostavštinu slavne dinastije Petrović, koja je vladala preko 200 godina i predstavlja najvažnije Crnogorce. Prilikom posjete dvorca kralja Nikole, u kome je živio i vladao poslednji član dinastije, naš vodič će Vas upoznati sa životom kraljevske porodice Petrović.  Slobodno vrijeme u mirnoj atmosferi Cetinja iskoristite da se osvježite u nekom od kafića, posjetite Cetinjsi manastir ili potražite bivša evropska poslanstva.

Iznad Cetinja prostiru se planine Lovćena. Ne samo zbog prirodnih ljepota, već i zbog istorije, Lovćen je 1952. godine proglašen Nacionalnim parkom. Na drugom po visini vrhu nalazi se Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Vozite se krivudavim putem do Jezerskog vrha. Zatim ćete preći 461 stepanik na Jezerskom vrhu do 1.657 m nadmorske visine. Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Boko-kotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na sjeveru Crne Gore, kao i dio Albanije. Posjetom mauzoleja zaokružićemo priču o velikom vladaru i pjesniku, Njegošu.

Krivudavim putem spuštate se ka selu Njeguši, kolijevci vladika i knjaževa iz Dinastije Petrović. Ovo selo je takođe poznato po tipičnoj crnogorskoj nacionalnoj kuhinji. Pozivamo Vas da probate poznati Njeguški sir i pršutu sa domaćim hlebom, kao i domaće vino ili medovaču.

Nakon snack-a na Njegušima spuštate se lovćenskim serpentinama, sa kojih se pruža spektakularni pogled na Boko-kotorski zaliv. Čuveni Engleski pisac, Lord Gordon Bajron je rekao: „Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio se na Crnogorsko primorju“.

Povratak u Budvu. Večera i noćenje u hotelu.

6
Budva – Kotor i Perast (UNESCO Svjetska kulturna baština) – Budva

Današnja tura vodi Vas u jedan od 25 najljepših zaliva na svijetu, Boko-kotorski zaliv.

Nakon doručka vozite se cca. pola sata do Kotora. Položaj grada u najljepšem zalivu na Mediteranu i impozantan Stari grad naveli su UNESCO da ovaj grad uvrsti u listu svjetske kulturne baštine. Veoma dobro očuvane  4,5 km duge zidine grada, štitile su grad od nepriljatelja i gusara, danas predstavljaju izazov za mnogobrojne posjetioce, koji žele da dosegnu najvišu tačku grada- tvrđavu San Giovanni. Tokom šetnje Starim gradom uz pratnju vodiča proći ćete pored palata plemićkih porodica, kao i pored katedrale Svetog Tripuna, zaštitnika grada. Posjetićete Pomorski muzej, koji svjedoči o dugoj tradiciji i istoriji Boko-kotorskog zaliva. Nakon vodjenja kroz Satri grad Kotor, imaćete dovoljno vremena da sami prošetate gradom, uživate ispijajući kafu na glavom trgu, ili da posjetite zelenu pijacu.

Svega nekoliko kilometara od grada Kotora nalazi se barokni grad Perast, koji leži u  podnožju brda Sveti ilija, na samoj obali zaliva. Ispred Persta stoje dvije perle: ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela. Posjećujete vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela sa istoimenom crkvom. Ostrvo i istoimena crkva su  veliko djelo Peraštana. Crkva i njena riznica će vas očarati nevjerovatnom pričom o nastanku kao i dragocjenim predmetima, prilog bogatih mornara i plemićkih porodica.

Ručak je predviđen u ribljem restoranu u zalivu. Nakon toga slijedi vožnja oko Risanskog zaliva ka Kamenarima, odakle trajektom prelazite zaliv i vozite se nazad u Budvu.

Večera i noćenje u hotelu.

7
Izlet Dubrovnik (UNESCO Svjetska kulturna baština)

Perla Jadrana pozata u cijelom svijetu je Stari grad Dubrovnik, srednjevjekovni grad koji je zadržao izgled trgovačkog i kulturnog centra iz 15 i 16. vijeka, okružen  km dugim, impozantnim zidinama.

Nakon doručka slijedi vožnja duž crnegorske obale do granice sa Hrvatskom. Nakon 45 minuta vožnje stižete pred Zapadna vrata grada, dje će Vas dočekati iskusni, lokalni vodič i pokazati Vam čari grada. Obilazak grada obuhvata posjetu Franjevačkom samostanu sa apotekom  iz 14.vijeka. Među ostalim znamenitostima grada izdvaja se riznica Dubrovačke katedrale kao i brojni drugi kulturno-istorijski spomenici, zbog kojih je Dubrovnik uvršten u spomenike pod posebnom zaštitom UNESCO-a.

Nakon obilaska grada, na raspolaganju imate dovoljno slobodnog vremena za šetnju brojnim ulicama i trgovima, a poseban doživljaj je ispijanje kafe na glavnom trgu ispred Crkva Sv. Vlaha.

Povratak u Budvu u popodnevnim časovima. Večera i noćenje u hotelu.

8
Polazak na aerodrom Podgorica

Odjava iz hotela i polazak za aerodrom Podgorica. Nadamo se da ćete puni lijepih utisaka o maloj zemlji plavog Jadrana i crnih planina otići kući.

Nema dostupnih usluga koje odgovaraju vašim kriterijumima. Molimo da promijenite parametre pretraživanja