Savjeti prije putovanja u Crnu Goru

Pasoš:

Za ulazak u Crnu Goru potreban je pasoš koji je validan tokom boravka. Državljanima EU kao i nekoliko drugih zemalja potrebna je samo važeća lična karta.

Prijava boravka:

Stranci koji ne odsjedaju u hotelu ili registrovanom smještaju moraju prijaviti svoj boravak u policiji 24h od ulaska u zemlju.

Vizni režim:

Vizni režim Crne Gore je sličan politici država Šengena. Gotovo svim državljanima zemalja Šengen zone omogućen je boravak do 90 dana bez vize. Isto važi i za državljane još nekoliko zemalja. Molimo da se o važećim propisima informišete u diplomatskom predstavništvu.

EU državljanima sa ličnom kartom je dozvoljen boravak do 30 dana, a sa važećim pasošem i do 90 dana,

Državljenima ostalih zemalja savjetuje se da se za informacije o viznom režimu obrate ambasadi.

Vrste viza i troškovi:

Aerdoromska tranzitna viza; tranzitna viza; viza za kraći boravak; viza za duži boravak. Predvidjene troškove potrebno je provjeriti u diplomatskom predstavništvu (konzulat ili amabasada).

Rok važenja:

Aerodromska tranzitna viza: validna za jedan ili više tranzita tokom 3 mejseca; Tranzitna viza: važi za jedno, dva ili u izuzetnim slučajevima više putovanja preko teritorije Crne Gori pri čemu boravak u Crnoj Gori ne smije biti duži od 5 dana. Viza se izdaje na 6 mejseci.

Prijava za vizu:

Konzulat ili ambasada. U državamma u kojima Crna Gora nema diplomatsko predstvaništvo, nadležna je ambasada Republike Srbije.

Produžetak boravka:

Ukoliko želite da u Crnoj Gori boravite duže od 90 dana, potrebno je obezbijediti privremenu boravišu dozvolu.

Autom kroz Crnu Goru:

Ukoliko planirate da vozite u Crnoj Gori, trebalo bi da budete prilično oprezni. Loši uslovi na putevima, propisi, nedostatak putokaza dovode do natprosječnog broja saobraćajnih nezgoda. Loši uslovi i gužve predstavljaju rizik. Vozila se kreću desnom stranom kolovoza.

Ukoliko želite da vozite da vozite u Crnoj Gori:

* Potrebna Vam je važeća vozačka dozvola, medjunarodna vozačka dozvola kao i adekvatno osiguranje
* Vožnja u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika je protivzakonita i rizikujete pritvor, kaznu ili zanranu vožnje
* Informišite se o važećim saobraćajnim propisima u Crnoj Gori, kao što je ograničenje brzine
* Sigurnosni pojasevi moraju biti vezani tokom vožnje
* Vožnja sa upaljenim svijetlima je obavezna i danju
* Korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje je zabranjeno

Hitne službe:

Policija: 122
Vatrogasno: 93
Hitna pomoć: 94